PNL, PSD si PC initiaza dezbaterea in procedura de urgenta a legii votului uninominal in Parlamentul Romaniei. Aducerea in discutie a acestei teme, in legatura cu care pare sa existe un consens politic, este privita ca un test de sinceritate la care sunt supuse formatiunile politice care il sustin pe presedintele Basescu.
Anuntul facut saptamana trecuta de presedintele Traian Basescu privind declansarea procedurii de organizare a unui referendum pe tema votului uninominal a tras dupa sine o reactie a partidelor politice parlamentare. Trei formatiuni politice, PNL, PSD si PC, au decis sa solicite intrunirea Comisiei pentru Codul electoral si dezbaterea in regim de urgenta a proiectelor privind introducerea votului uninominal.

Liberalii se opun ambitiei presedintelui si a PSD

Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca liberalii vor solicita dezbaterea in procedura de urgenta a legii votului uninominal propus de PNL. "Vom cere procedura de urgenta si sunt convins ca Parlamentul va aproba acest lucru", a declarat liderul PNL. Potrivit acestuia, referendumul solicitat de presedintele Basescu poate duce la amanarea alegerilor pentru Parlamentul European, programate pentru 13 mai. "Vad la nivelul agendei politice ca PSD continua demersurile de suspendare a presedintelui, care nu au nicio legatura cu agenda reala a Romaniei. Pe de alta parte, vad ca si presedintele are propria ambitie de a organiza un referendum pe votul uninominal pentru care exista un consens politic. Aceste doua demersuri vor duce la amanarea alegerilor pentru PE", a spus liderul PNL.

PSD si PC vor discutarea tuturor variantelor

Social-democratii au anuntat si ei ca vor urgentarea adoptarii votului uninominal de catre Parlament. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a aratat ca este obligatia Parlamentului de a lua in dezbatere proiectele de lege depuse de mai multe partide privind introducerea votului uninominal. El a mai precizat ca Parlamentul va trebui sa gaseasca o solutie in sensul de a adopta unul dintre proiectele depuse sau de a face un nou proiect care sa combine prevederile din celelalte, urmand ca presedintele Traian Basescu sa decida daca referendumul national privind introducerea votului uninominal mai este necesar.
Si grupurile parlamentare ale PC au depus o cerere oficiala pentru intrunirea de urgenta a Comisiei pentru Codul electoral, in vederea dezbaterii acestor proiecte. PC a mai cerut ca la dezbaterile din Comisia pentru Codul electoral sa participe si reprezentantii mass-media si ai societatii civile.