Convins ca "orice liberal e mai bun" decat presedintele suspendat, seful de campanie al liberalilor, Ludovic Orban, a anuntat ca formatiunea din care face parte a pregatit deja "o lista de prezidentiabili". El a motivat schimbarea de macaz a liberalilor fata de anul 2004 prin "schimbarea din rau in mai rau" a lui Basescu, recomandand romanilor sa voteze DA. Totodata, premierul Tariceanu s-a declarat in consens cu opinia celor care sustin ca modificarea la Legea referendumului trebuie aplicata si in 19 mai.

"PNL l-ar putea oricand inlocui pe presedintele suspendat Traian Basescu", a declarat Orban, sustinand ca "PNL are cel putin sase-sapte nume de prezidentiabili, care sunt mult mai buni decat Traian Basescu". Fara a nominaliza vreun lider liberal, Orban a precizat totusi ca "topul prezidentiabililor liberali" apare in sondaje, evident altele decat cele care sunt comandate de clientii politici. In opinia lui Orban, Basescu este "un om politic terminat" , indiferent care va fi rezultatul referendumului. "Traian Basescu nu mai este acelasi om din 2004. S-a transformat din rau in mai rau. In loc sa fie un catalizator al vietii politice, a devenit un izvor de scandaluri, discordie, certuri, crize politice. A semanat ura, vrajba, sentimente negative, a incercat sa-si construiasca fictiv dusmani de clasa, sa torpileze orice demers al institutiilor care nu se afla sub influenta sa". Orban l-a mai acuzat pe Basescu ca "a intrat cu bocancii in justitie" si ca a dispus infiintarea "cu ajutorul Monicai Macovei" a trei parchete, care nu au relatii de subordonare. "L-a orbit puterea, este obsedat de putere, sa-si salveze propria piele si camarila pe care o protejeaza", a concluzionat Orban, solicitand romanilor "sa voteze DA, ca in 2004!"
In ceea ce priveste decizia Curtii Constitutionale de a aproba modificarea Legii referendumului, amendament care faciliteaza procedura de demitere a presedintelui Basescu, premierul Tariceanu a declarat ca si in cazul acestui referendum trebuie aplicat acelasi sistem cu care presedintele a fost ales in functie. "Exista un principiu al simetriei juridice: pe baza aceluiasi sistem cu care ai fost ales, acelasi sistem trebuie sa functioneze si in procedura demiterii din functie", a spus Tariceanu. Pe de alta parte, referindu-se la recentele declaratii ale lui Basescu privitoare la o eventuala retragere din viata politica, in cazul unui vot negativ la referendum, premierul a evitat sa comenteze "deoarece am vazut ca la fiecare cinci minute se razgandeste, astfel incat s-ar putea sa se mai razgandeasca o data", a precizat Tariceanu.