AmosNews / Balamaua Oprea si liberalii / Autor: Stelian TANASE
Dupa caderea motiunii de cenzura s-a incercat printre liberali a se da vina pentru esec pe generalul Oprea. El ar fi jucat la doua capete si ar fi tradat niste intelegeri subterane incheiate cu Opozitia. PNL a incercat reluarea tacticii din mai 2012 cand USL a rasturnat guvernul PDL. Fara succes de data asta. Inteleg nerabdarea unora de a trece din Opozitie la putere, pentru asta fac politica. Iar in Romania resursele sunt conditionate de guvernare. In Opozitie e greu. Nici pana azi liberalii nu l-au iertat pe Crin Antonescu ca a rupt USL si i-a scos de la guvernare lasind PSD singurul beneficiar al puterii. In teritoriu liberalii s-au cam plictisit sa ii vada pe pesedisti infruptandu-se din oasele din ograda. Ideea care circula prin multe filiale - liderii liberali sa se infrateasca la Centru cu generalul Oprea, sa rastoarne guvernul cat mai repede posibil si sa ii aduca pe liberali la Guvern. Imediat dupa victoria lui Iohannis a inceput curtarea insistenta a generalului Oprea. De atunci dateaza si intalnirile, ocheadele, negocierile discrete cu el. Asta l-a si facut mare pe general, i-a conferit rolul de balama, i-a marit importanta pe scena politica.
Imaginea proasta si reputatia sulfuroasa a acestui general cu o biografie cu multe pete albe, mirosind de la o posta a servicii, ajuns din ofiter de intendenta general cu 4 stele - nu a contat. Desi evident generalul Oprea reprezinta o solutie imorala, liberalii au avut si au o atitudine ambigua fata de el, sperand sa-l atraga intr-o alianta care sa-i aduca la putere inainte de alegeri. Asta a taiat taisul critic de care PNL ar fi trebuit sa dea dovada. Toate gafele generalului, toate atitudinile lui antidemocratice, cazone, i-au fost trecute cu vederea in loc sa fie denuntate energic. Practic nu a fost niciodata criticat de PNL, pentru ca pe fond i s-a cersit colaborarea. Incercarea de a ajunge la o intelegere cu generalul Oprea a creat insa o ambiguitate a liberalilor in spatiul public care nu a fost deloc folositoare. Dimpotriva. Alina Ghorghiu a declarat amar dupa caderea motiunii:
- Oprea a jucat la dublu.
Da, cum altfel!? Nici nu a fost prima data. Ar fi normal ca macar acum " in ultimul ceas inainte de intrarea in anul decisiv 2016 cu alegeri locale si parlamentare " si liberalii sa termine sa joace la dublu " una pentru electorat in conferinte de presa si alta in culise. Cu Oprea nu trebuia negociat nimic. Azi ar fi cel putin oportun o declaratie oficiala ferma a PNL care sa intareasca declaratia Alinei Gorghiu de mai jos. Declaratie prin care PNL sa refuze pe viitor o solutie imorala, in acest caz apropierea de Oprea. Sa respinga orice tratative, intelegeri cu UNPR. Pretul politic este " cum se si vede in aceste zile " mult prea mare pentru liberali.
Generalul Oprea este un politician autoritar si antiliberal ca formula ideologica. Oprea este un pericol real pentru regimul democratic din Romania cu ambitiile lui dictatoriale, cu pofta lui de a impune in jur ordine si disciplina. Iata si declaratia despre care aminteam :
- Am luat decizia sa refuzam sa ne asezam la masa cu cei patru lideri de partide politice care duc Romania pe un drum gresit pana cand vor renunta la solutia compromitatoare pentru Romania " anume Victor Ponta prim-ministru. Vom refuza sa ne asezam la masa cu un partid sau cu o Coalitie care nu da semne ca a inteles pericolul de a-l tine pe Victor Ponta in continuare la Palatul Victoria.
Nu ajunge. Si nu e vorba doar de Ponta, ci de principii. Declaratia Alinei Gorghiu ar trebui intarita de una oficiala a PNL, ca document de partid. Sigur ca mai multe structuri PNL din teritoriu vor carti nemultumite. Dar liberalii acum trebuie sa se adreseze nu atat cadrelor, cat sa se deschida spre electorat, acolo de unde se aduna voturi si unde generalul Oprea este privit cu neincredere, chiar detestat. El trebuie izolat, tinut cat mai departe de PNL. Generalul Oprea trebuie clar definit public ca un adversar politic. Orice apropiere de el, orice tacere privind manifestarile sale nedemocratice si care incalca legea si Constitutia trebuie sanctionate dur. Alianta cu el este toxica. Nu aduce voturi, ci pierde.