Liberalii au primit unda verde sa se agite in teritoriu pentru gasirea propriilor oameni care sa ii inlocuiasca pe democratii aflati in functii de conducere la descentralizate. Misiunea va fi una extrem de grea, in anumite situatii din cauza lipsei de personal "pe felie" cu anumite domenii, iar in multe alte cazuri pentru ca democratii se vor impotrivi. De altfel, asa cum arata cotidianul nostru ieri, majoritatea sefilor de institutii descentralizate din judetul Constanta au spus ca nu-si vor da demisia, din declaratiile acestora reiesind ca "asul din maneca" lor este, in general, concursul pe care l-au dat pentru ocuparea posturilor. Situatia este putin diferita in zona portuara si maritima - la Autoritatea Navala Romana, la Administratia Porturilor Maritime si la Administratia Canalelor Navigabile, acolo unde toti cei doi si jumatate (spunem si jumatate intrucat lui Valentin Zeicu, directorul de la ACN, Partidul Democrat nu i-a aprobat inca adeziunea) directori nu sunt functionari publici, ci au semnat contracte cu Ministerul Transporturilor. Ei bine, tocmai aici isi fac liberalii cele mai mari sperante, poate si din dorinta de a-l pedepsi pe "dusmanul" Traian Basescu, lovindu-l in domeniul de activitate care il doare cel mai tare. Continuam astazi sa va prezentam pozitiile directorilor democrati de la descentralizate, majoritatea fiind relatate in cursul zilei de ieri. Revenim insa cu detalii si completari, dar si cu mentiunea ca directorul Directiei Apelor Dobrogea Litoral, Ionel Manafu, a refuzat cu desavarsire sa ne raspunda. A refuzat sa "coopereze" si pe mobil si n-a fost de gasit nici la biroul Directiei. Si, sincer, am fi fost tare curiosi sa vedem daca are macar acel dram de decenta si de demnitate sa-si dea demisia din functie, nu neaparat pentru ca Partidul Democrat a intrat in opozitie, ci pentru ca acum ar fi avut scuza perfecta sa plece si sa se faca uitat jaful si dezastrul la care a impins litoralul. Alaturi de Ionel Manafu asteptam cu interes si modificarile de la Directia Apelor Romane unde este sef Madalin Mihailovici, personajul care l-a sustinut cu toata puterea si suflarea pe Ionel Manafu la sefia DADL, motivul fiind acela al afacerilor pe care cei doi le-au derulat cot la cot.

Serbanescu ii sufla in ceafa lui Branza

Dar, trecand peste deceptia de pana acum de la Ape, si revenind la amintitul sector indragit de Basescu, directorul Autoritatii Navale Romane, Paul Branza ne-a declarat ca nu isi da demisia, simplul motiv fiind acela ca... "nici nu s-a discutat despre asa ceva, nu m-am gandit si partidul nu mi-a solicitat asa ceva", spune Branza. Isi va da demisia doar la cererea PD sau la solicitarea ministrului Transporturilor (care, mai nou, este liberal, deci lucrurile devin putin cam complicate pentru democrati...). "Dar, daca imi cere demisia, ar trebui sa imi gaseasca o functie echivalenta, desi nu stiu unde ar putea fi gasita", adauga seful ANR. Ca dumnealui nu stie unde ar putea fi "mutat" din post nu schimba insa faptul ca liberalii au deja un om in asteptare: Valentin Serbanescu, adjunctul de la ANR. Acelasi Serbanescu este insa si un potential director liberal pentru Garda de Mediu sau Agentia de Mediu intrucat, zic liberalii, a facut anumite studii in domeniu. Mai departe, dar ramanand in aceeasi zona... marina, trebuie spus ca, la acest moment, cea mai dorita functie si totodata discutata este cea de director al Administratiei Porturilor Maritime, functie ocupata in prezent de democratul Mircea Banias. Aici, variantele au fost deja enumerate ieri, mai trebuie adaugat doar faptul ca liberalii au un "dinte" impotriva PD si pentru ca in 2005, desi le-au fost promise trei posturi de directori adjuncti la Administratie, au primit doar doua. Mai departe, si la Canalele Navigabile PNL are un oarece gand, desi parte din liberali se jura cu mana pe inima ca n-ar avea om disponibil si pregatit pentru o asemenea functie... Oare?

Daniela Dragomir s-a transferat de la CJC la Directia de Munca pe fondul presiunilor

Dincolo insa de toate aceste agitatii si nume aruncate in stanga si in dreapta, atat senatorul Puiu Hasotti, cat si deputatul Andrian Mihei - ambii liberali - au spus ca vor fi evaluate prestatiile directorilor democrati de la institutii si ca se vor lua deciziile care se impun. Cu alte cuvinte, viitoarele schimbari din functii nu sunt doar simple vorbe. Dar, vorba unui democrat: nu le va fi usor liberalilor si asta mai ales daca respectivii directori ai PD care vor fi schimbati se vor gandi sa-i dea in judecata pe cei care ii taie de la "laptele si mierea" posturilor. Revenind insa la democratii care stau acum cu amenintarea unor anumite decizii liberale deasupra capetelor, demna de mentionat este si Daniela Dragomir, sefa Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie, care ne-a declarat: "Este vorba despre un loc de munca, dincolo de functie. Eu nu am venit la Directia de Munca pentru ca a fost inlaturat cineva, ci pentru ca oricum postul de aici era vacant de un an de zile. Nu s-a facut nici o presiune asa cum s-a facut atunci cand la Consiliul Judetean Constanta s-a schimbat conducerea. Eu eram la CJC si au existat presiuni si am cerut sa fiu transferata la Directia de Munca, lucru aprobat prin ordinul ministrului Muncii". Daniela Dragomir nu concepe sa-si dea demisia sau sa fie schimbata doar pe criterii politice pentru ca, sustine aceasta, "am intrat in UE, suntem functionari publici la Directie, ne-a evaluat ministrul de 5 ori pana acum, iar salariul marit recent este de doar 15 milioane de lei, deci aici nu se face avere, ba chiar este mult de munca", mai afirma Daniela Dragomir.

PSD-ul, triumfator la ARR

Lasat special la urma, cazul lui Gabriel Iordache de la Autoritatea Rutiera Romana - Constanta este deosebit. Iordache ne-a marturisit ca nu mai este director al ARR Constanta de trei luni de zile, ci doar simplu inspector, si asta pentru ca - asa cum arata ziarul nostru cu ceva timp in urma - fostul director (marca PSD) Marian Butnaru a castigat procesul intentat impotriva deciziei de schimbare a sa pe criterii... politice! Deocamdata insa, Butnaru nu s-a prezentat la munca, fiind in concediu de sanatate, iar in prezent fara plata, locul lui fiind tinut de ing. Dan Caragea. "Nu m-am prezentat la munca pentru ca din ianuarie am o decizie de reconfirmare in functie, dar care nu se pune odata in aplicare", a motivat Marian Butnaru. Ei, si daca PSD-ul este triumfator la ARR prin persoana lui Butnaru (caci se stie simpatia acestuia pentru cele trei roze), exista vorbe cum ca si pe la alte institutii PSD va fi "cadorisit" cu functii de conducere mascate. Ar putea fi cazul Directiei Apelor Dobrogea Litoral, prin persoana fostului director Hristu Uzun. Tot aici este si varianta liberala reprezentata de adjunctul lui Manafu, Gheorghe Babu. Tot la capitolul adjuncti, de mentionat si adjunctii liberali ai democratei Narciz Amza de la Inspectoratul Judetean Scolar: Steluta Andrei si Marian Sarbu, care ar putea prelua fraiele institutiei la comanda PNL. Dar, evident, discutii despre variante, cine si unde va fi pus la institutiile descentralizate din Constanta vor mai fi ceva vreme de acum inainte...