Liberalii au elaborat un proiect de lege prin care sa fie interzise organizatiile, simbolurile, doctrina si ideologia comunista pe teritoriul Romaniei.
Deputatul liberal Mihaita Calimente a anuntat ca a depus la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor o propunere legislativa privind interzicerea organizatiilor, a simbolurilor, a doctrinelor si a ideologiilor comuniste. In cadrul unei dezbateri organizate de cluburile studentesti liberale, el a explicat ca a pornit de la faptul ca legislatia romana nu a luat act pana acum de aspectele social-morale ale evenimentelor care au decurs din instaurarea regimului comunist in Romania "sub presiunea puterii comuniste a URSS".
In textul legii se stipuleaza interzicerea ridicarii in locuri publice, cu exceptia muzeelor, a unor statui, grupuri statuare, placi comemorative referitoare la persoanele vinovate de savarsirea unor acte de opresiune in perioada dictaturii comuniste. De asemenea, va fi interzisa acordarea numelor persoanelor ce au facut parte din aparatul de stat opresiv al dictaturii comuniste unor strazi, bulevarde, piete, parcuri sau alte locuri publice.
Textul proiectului de lege este in cea mai mare parte constituit din sanctiunile ce vor fi aplicate celor ce se asociaza si promoveaza ideologia comunista. Astfel, se va pedepsi cu inchisoare de la 5 la 15 ani si interzicerea unor drepturi constituirea unei organizatii cu caracter comunist. La fel vor fi sanctionate si aderarea la o organizatie cu caracter comunist, precum si sprijinirea sub orice forma a unei asemenea organizatii. De la 6 luni la 5 ani inchisoare vor primi si cei care vor promova cultul persoanelor vinovate de savarsirea de acte de opresiune in timpul regimului comunist sau care vor promova ideologia comunista prin propaganda.
Proiectul de lege mai prevede o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi pentru raspandirea, vanzarea sau confectionarea de simboluri comuniste, precum si detinerea, in vederea raspandirii, a unor astfel de simboluri.
Va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 2.500 la 25.000 de lei noi raspandirea, vanzarea sau confectionarea de simboluri comuniste, utilizarea in public a simbolurilor comuniste de catre o persoana juridica, promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea de acte de opresiune in timpul dictaturii comuniste sau promovarea ideologiei comuniste prin propaganda savarsita prin orice mijloace in public de catre o persoana juridica.