Copresedintele Aliantei Dreptate si Adevar PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu, a exclus, duminica seara, dupa rezultatele exit-poll-urilor, orice colaborare pentru o viitoare guvernare cu PRM si PSD. “Nu vrem sa facem jocuri politice marunte pentru ca nu ar fi corect fata de cei care ne-au votat“, a precizat Tariceanu. El a aratat ca singura posibilitate a Aliantei PNL-PD pentru o alianta de guvernare este cu UDMR. “Daca nu se va putea, nu vom lua in calcul discutii cu un partid extremist“, a spus liderul D.A., referindu-se la PRM. Tariceanu a apreciat ca rezultatul “de acum“ al votului, dat de exit-polluri, “nu este foarte concludent“. “Vom astepta numaratoarea finala pentru a vedea ce fel de discutii vom avea si daca vom avea discutii“, a mai afirmat Tariceanu.

Speculatii preelectorale

Chiar daca Tariceanu a exclus posibilitatea de a participa la guvernare alaturi de PSD, inainte de alegeri social-democratii lui Adrian Nastase ii aveau in vizor pe liberali ca parteneri la putere.
Intr-un raport al Institutului Social Democrat “Ovidiu Sincai“, condus de Adrian Severin, se arata acum zece zile ca cea mai benefica ar fi varianta unui Guvern de larga coalitie intre PSD-PUR-PNL-UDMR, care ar asigura o larga majoritate, necesara unui Executiv ce va avea drept misiune principala integrarea europeana.
Severin a exclus ca din formula unui Guvern de larga coalitie sa faca parte PD.
Mai mult, inaintea lui Severin, un alt lider al PSD s-a pronuntat categoric pentru posibilitatea atragerii liberalilor la guvernare alaturi de social-democrati. Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, spunea atunci ca din noul Executiv ar putea face parte si actuali membri PNL. El sustinea ca, in cazul in care nu va avea majoritate, Guvernul format de PSD+PUR va fi sprijinit de membri PNL, dar nu de conducerea actuala a partidului. “In PNL sunt si oameni intelepti, rationali, care nu accepta sa fie terfeliti de PD“, a spus Cozmanca. In plus, potrivit liderului social-democrat, daca o parte dintre parlamentarii PNL vor sustine un Guvern PSD+PUR, exista posibilitatea ca unii dintre acestia sa fie nominalizati pentru functii ministeriale.
Cozmanca a apreciat ca respectivii parlamentari ar putea demisiona din PNL. “Probabil ca vor demisiona si vor fi parlamentari independenti“, a aratat la vreamea respectiva presedintele executiv al PSD.