Desi Delegatia Permanenta a PNL a transat pentru moment competitia neoficiala dintre Calin Popescu-Tariceanu si fostul presedinte Theodor Stolojan, acordandu-i primului un vot de incredere, liberalii din teritoriu continua inca sa se situeze, prin declaratii, de o parte sau cealalta. In plus, criza din PNL s-ar putea extinde si dupa ce ministrul liberal al Finantelor, Ionut Popescu, a intrat in conflict cu premierul.

Liderii liberali din teritoriu continua sa faca valuri intr-un partid destul de agitat din punct de vedere politic. Filiala PNL Maramures este, practic, impartita in doua in raport cu actuala situatie a partidului. O parte dintre membri sunt pentru mentinerea in functia de premier si presedinte al partidului a lui Calin Popescu-Tariceanu, iar parlamentarii liberali sunt pentru implicarea politica a fostului lider liberal Theodor Stolojan.
„Nu stiu daca numirea lui Stolojan in functia de premier sau de presedinte al PNL ar face bine partidului. Mai mult ca sigur, nu. De fapt, o anumita parte din partid sustine aceasta idee si s-a incercat fortarea readucerii la varf a lui Theodor Stolojan. Conducerea partidului a comunicat prin intermediul presei o situatie ce ar fi trebuit dezbatuta in interior si abia dupa aceea trebuia sa fie facuta publica. Am toata admiratia pentru Theodor Stolojan, dar la sase luni sa schimbi premierul mi se pare o tactica gresita. Cred ca e nevoie de mai mult echilibru“ , a declarat presedintele PNL Maramures, Cristian Anghel.
Parlamentarii PNL de Maramures sunt ceva mai rezervati si au alte optiuni politice. „Theodor Stolojan ar putea fi un presedinte de partid ideal. In randul membrilor de partid exista multe simpatii care se indreapta spre Stolojan. Viitoarea sa pozitie politica sau administrativa va fi luata la nivel central dupa consultarea organizatiilor judetene“, a spus deputatul PNL Ioan Hoban.

Sprijin de la Brasov

Organizatia judeteana a PNL Brasov ii acorda in continuare tot sprijinul lui Calin Popescu-Tariceanu in calitate de prim-ministru si in functia de presedinte al PNL, a precizat Gabriel Andronache, vicepresedinte al organizatiei judetene a PNL. „Cu siguranta ca dl Theodor Stolojan este o personalitate care a facut mult bine PNL, fapt pentru care ii suntem recunoscatori. Apreciem de asemenea, ca orice implicare a dansului in activitatea PNL este de bun augur, dar toate aceste activitati pe care domnul Stolojan vrea sa le desfasoare in interiorul PNL trebuie sa fie in concordanta cu ceea ce stabileste echipa de conducere a partidului“, a spus Andronache. Referitor la imaginea PNL, Andronache spune ca „atat imaginea PNL, cat si cea a PD sunt pozitive si trebuie lasat electoratul sa decida daca framantarile actuale din PNL influenteaza guvernarea si imaginea partidului“.

„Decizia premierului, una corecta“

In acelasi timp, deputatul Dan Marian, purtator de cuvant al PNL Vaslui, a apreciat ca PNL poate pierde puncte in fata electoratului numai in situatia in care nu va fi eficient la guvernare.
Deputatul apreciaza ca la aceasta data nu exista probleme interne in cadrul PNL si ca nu se intrevede posibilitatea unor schimbari majore in plan guvernamental. „In PNL exista o anumita ingrijorare in jurul conducerii partidului, legata de ceea ce s-a creat prin decizia premierului de a-si da sau nu demisia. Consultand agenda electoratului mi-am dat seama, asa cum s-a vazut si din sondajele de opinie, peste 60 la suta din electorat nu isi doreste alegeri anticipate. Daca luam in consideratie acest aspect cumulat cu criza inundatiilor, tragem concluzia ca decizia premierului de a nu demisiona a fost una corecta“, a precizat deputatul Dan Marian.

Ionut Popescu intra si el in conflict

Un nou conflict asemanator cu cel legat de demisia Monei Musca se intrezareste in PNL, dupa ce ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, s-a opus acordarii de subventii indirecte pentru uzina „Tractorul“ Brasov prin intermediul ajutoarelor acordate fermierilor la cumpararea de tractoare. El a mentionat inca de joi ca nu va semna un eventual proiect de act normativ prin care Executivul va propune aceste ajutoare.
„Nu pot sa semnez o astfel de decizie privind subventionarea indirecta a uzinei 'Tractorul', dupa ce pana acum am blamat asemenea initiative. Am facut acest anunt si in sedinta de joi a Executivului“, a afirmat ministrul Finantelor.