Prezent joi seara la un post national de televiziune, Traian Basescu a criticat fara menajamente "balbaielile, nereusitele” si "restanta de autoritate si de soliditate” de care a dat dovada cabinetul Tariceanu in gestionarea crizei provocate de inundatii. Cu toata buna intelegere care domneste (conform declaratiilor oficiale) intre presedinte si premier, criticile lui Basescu l-au vizat inclusiv pe prim-ministrul Tariceanu - care, in viziunea basesciana, nu a fost in stare sa-si cheme cabinetul la ordine si sa le impuna ministrilor stilul de lucru marinaresc: "Ascultati comanda la mine!”.
Atacati sub centura Aliantei, liberalii au reactionat cu mare prudenta fata de acuzatiile formulate de Traian Basescu la adresa eficientei cabinetului Tariceanu: "Suntem atenti si receptivi la criticile formulate de presedinte”. Totala lipsa de zvac manifestata de "cel mai mare partid al coalitiei de guvernare” da serios de gandit - mai exact confirma zvonurile conform carora liberalii se feresc ca de dracu sa-l starneasca pe Basescu sau sa-i dea vreun motiv de declansare a anticipatelor. De fapt, PNL lupta acum sa pastreze postul de prim-ministru in ograda sa si pe Calin Popescu Tariceanu ocupantul jiltului nr.1 in Palatul Victoria (realitatea este ca nici nu prea exista vreun alt candidat liberal viabil pentru functia cu pricina, poate doar cu exceptia lui … Theodor Stolojan). Stransi cu usa de inundatii si de criza din sanatate, liberalii sunt insa nevoiti sa ia in calcul retragerea sprijinului politic acordat unor ministri "in cazul in care se vor impune astfel de decizii”.

Remanierea bate la usa

In concluzie, subliniind ca activitatea premierului Tariceanu "este foarte buna”, liberalii au anuntat ca prestatiile fiecarui ministru vor fi atent analizate in scurta vreme, in functie de rezultate fiind posibila si o remaniere guvernamentala (planuita, fie vorba intre noi, de luni bune). In schimb, PNL nu digera varianta alegerilor anticipate chiar daca, din motive de imagine si calcul politic, nu resping direct ci doar amana "oportunitatea” discutarii acestui subiect pana in toamna, mai exact dupa prezentarea "Raportului de tara” de catre Comisia europeana. Pana atunci, mai mult ca sigur ca liberalii va trebui sa identifice printre urmasii lui Bratianu cativa viitori ministri - situatie in care tensiunile externe provocate de democrati vor fi dublate si de unele interne, izvorate din libera concurenta a PNL-istilor doritori de portofolii ministeriale.