Liberalii ies la atac si isi manifesta pe fata nemultumirea fata de presedintele Traian Basescu. Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti (foto dreapta) a declarat ieri ca tensiunile dintre PNL si PD sunt cauzate de declaratiile si atitudinile sefului statului. El a precizat ca, urmare a acestei situatii, tot mai multi liberali il considera un „neprieten“ al partidului. „Tensiunile care apar intre PNL si PD sunt urmare a unor declaratii, actiuni, atitudini ale lui Basescu, pe care tot mai multi colegi il considera un neprieten al PNL. Exista o dezbatere neoficiala in PNL privind posibilitatea ca in 2009 sa avem propriul candidat la presedintie“, a spus Hasotti.
Vicepresedintele PNL sustine ca intre PNL si PD nu exista nici un fel de neintelegeri, in afara momentelor in care Basescu are anumite interventii. „Tulburarile care apar intre PNL si PD vin din partea Palatului Cotroceni. Cu PD avem o relatie foarte buna, dar declaratiile presedintelui sunt interpretate de liberali ca fiind de la PD“, a explicat Hasotti.
Vicepresedintele PNL a mai spus ca, in opinia sa, Guvernul nu trebuia sa aloce cinci la suta din PIB pentru Educatie. „De asemenea, cred ca Basescu nu trebuia sa intervina in negocierile Guvernului cu sindicatele. A fost inca un gest necugetat al presedintelui“, a spus Hasotti.
Intrebat ce alte gesturi necugetate a facut seful statului, Hasotti a refuzat sa dea un raspuns, dar a precizat ca Basescu a facut mai multe gesturi de acest fel.
Varful de lance al atacurilor liberalilor a fost si este Ludovic Orban. El nu vorbeste, asa cum s-a sustinut uneori, in nume personal. Acest lucru a fost confirmat de Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL. Marti seara, dupa sedinta conducerii partidului, el a spus ca declaratiile lui Ludovic Orban privind schimbarea sefilor serviciilor secrete si ai institutiilor publice conduse inca de reprezentanti ai fostei puteri reprezinta pozitia oficiala a PNL.
Tariceanu a subliniat ca in sedinta Comitetului Executiv al partidului s-a discutat despre declaratiile recente ale lui Orban, in urma carora liderii PD au cerut sanctionarea presedintelui PNL Bucuresti, dar ca nu exista o cerere oficiala din partea PD catre PNL referitoare la sanctionarea lui Orban. Tariceanu sustine insa ca nu este nevoie ca liderul PNL Bucuresti sa fie temperat.

Democratii raman suparati pe Orban

Declaratiile presedintelui PNL, Calin Popescu-Tariceanu, potrivit carora Ludovic Orban exprima pozitiile oficiale ale Delegatiei Permanente a partidului nu au ramas fara replica in randul democratilor.
Valeriu Tabara, deputat PD, a precizat ca, desi premierul a luat o astfel de decizie, trebuie discutat acest gen de probleme, „pentru ca un lider al PNL care arunca in vant astfel de declaratii trebuie chemat la ordine“.
La randul sau, liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a precizat ca, in momentul in care se vor repeta declaratiile lui Ludovic Orban, de natura sa puna in pericol unitatea Aliantei si a Coalitiei, democratii vor cere sanctiuni.