Conducerea PNL ii va cere presedintelui Traian Basescu sa actioneze pentru schimbarea din functie a directorului SIE, Claudiu Saftoiu, care, in opinia liberalilor, este la fel de vinovat ca si ministrul de Externe, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, la un post central de televiziune, liderul liberal Adrian Iorgulescu.
Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, membru al Biroului Politic al PNL, a precizat ca liderii liberali ii vor solicita sefului statului sa ii ceara demisia lui Saftoiu sau sa declanseze procedurile parlamentare pentru demiterea lui. "Presedintele trebuie sa se gandeasca foarte serios la masurile care trebuie luate impotriva SIE. Directorul SIE ar trebui sa raspunda si el pentru faptul ca premierul nu a fost informat despre situatia romanilor din Irak. Cred ca PNL va cere acest lucru luni, la sedinta Biroului Politic Central al PNL", a declarat Iorgulescu.

"Este o cerere corecta"

Mai multi lideri liberali, printre care vicepresedintele Ludovic Orban, cerusera inca de vineri demisia lui Claudiu Saftoiu si chiar audierea la Parlament a sefului Comunitatii Nationale de Informatii, consilierul prezidential Sergiu Medar.
Vicepresedintele liberal Ludovic Orban a declarat ca seful Serviciului de Informatii Externe, Claudiu Saftoiu, ar trebui sa-si dea demisia de onoare, care urmare a modului deficitar in care a gestionat problema celor doi romani retinuti in Irak.
Orban spune ca Saftoiu ar trebui sa demisioneze pentru ca a comis o "gafa uriasa" prin faptul ca nu a informat premierul si CSAT despre situatia celor doi romani si, in plus, nu a intreprins nimic pentru eliberarea lor.
Totodata, si Opozitia crede ca Saftoiu trebuie sanctionat. "Este o cerere corecta. Nu e suficienta doar demisia lui Ungureanu, e nevoie si de demisia lui Saftoiu", este de parere si senatorul PC, Sabin Cutas.