1.600 de miliarde de lei vechi. La atat se va ridica factura pe care o vor plati romanii in cazul in care cele doua referendumuri, pentru suspendarea presedintelui si pentru introducerea votului uninominal, vor fi puse in practica de parlament, respectiv de Traian Basescu.
Liberalii doljeni au declarat ieri ca referendumul presedintelui Traian Basescu referitor la introducerea votului uninominal si cel al PSD privind suspendarea sefului statului nu se justifica din nici un punct de vedere. Ministrul pentru relatia cu parlamentul, deputatul de Dolj Mihai Voicu, a amenintat ca le va trimite atat presedintelui, cat si pesedistilor nota de plata pe care o vor plati romanii pentru cele doua referendumuri, deoarece reprezinta o cheltuiala inutila. "Judecand dupa cheltuielile pentru organizarea alegerilor europarlamentare care se ridica la 800 de miliarde de lei vechi, rezulta ca pentru cele doua referendumuri se vor cheltui de doua ori pe atat. Asta inseamna 1.600 de miliarde de lei vechi, care vor fi cheltuite inutil. Ce se intampla daca la referendumul presedintelui si la cel al PSD vin mai putin de 50% dintre alegatori, asa cum prevede legea? Nu sunt valabile. Putem, deci, sa le trimitem nota de plata presedintelui Basescu si PSD?", s-a intrebat retoric Mihai Voicu.
Deputatul a declarat ca referendumurile nu sunt o prioritate pentru tara, dar a transmis mesaje diferite celor doi initiatori. In timp ce in cazul pesedistilor Voicu le-a cerut sa amane procedura de suspendare a presedintelui dupa alegerile europarlamentare din 13 mai, in cazul sefului statului senatorul s-a abtinut de la o propunere asemanatoare. Senatorul de Dolj a remarcat doar dreptul constitutional al lui Traian Basescu de a initia un referendum pe probleme de interes national, in ciuda speculatiilor politice, dar i-a atras acestuia atentia ca trebuie sa astepte un raspuns din partea parlamentului pe aceasta tema. Cu toate acestea, Voicu a recunoscut ca presedintele poate sa nu tina cont de parerea legislativului.
Liberalii: presedintele, partas la legile pentru infractori
Liberalul l-a atacat insa pe Basescu, spunand ca, in ciuda referendumului initiat de acesta pe tema votului uninominal, presedintele nu-si doreste modificarea sistemului electoral de vot. "Ii aduc aminte domnului presedinte de discursul tinut in septembrie 2006 la scoala de vara a PD, cand a declarat ca proiectul PNL si al Asociatiei Pro Democratia referitor la introducera votului uninominal este o demagogie si ca Romania nu este pregatita pentru asa ceva. Traian Basescu cerea atunci PD sa sustina votul preferential, adica pe liste de partid. Si el, ca si noi toti ceilalti de altfel, este beneficiarul acestui sistem de vot", a mai spus liderul liberal.
Cat priveste remarcele aduse de presedinte politicienilor pe care i-a acuzat ca fac legi pentru infractori, Voicu a spus ca presedintele le-a acoperit din plin in perioada cat a fost in guvern si in parlament. "Basescu a fost ministru in patru guverne si parlamentar in doua legislaturi. Inainte de a fi facut aceste acuzatii era mai bine sa inceapa cu o autocritica, deoarece si el a facut parte din acel sistem", a conchis ministrul liberal.
Basescu nesuspendat, desi nu merita
Liberalii l-au asigurat pe seful statului ca nu vor vota pentru suspendarea sa din functie, dar spun ca fac asta doar din respect pentru institutia statului. "Nu vom vota pentru suspendare, chiar daca Basescu nu mai face cinste institutiei", a mai spus Voicu. Acesta a precizat ca, in ciuda derapajelor presedintelui, liberalii nu au gasit nici o incalcare grava a Constitutiei in cererea depusa de PSD la birourile permanente ale parlamentului. "In documentul PSD nu am gasit nici o dovada despre incalcari grave ale Constitutiei din partea presedintelui Basescu", a mai spus Voicu.