Cei peste 1.000 de participanti au validat ieri introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Biroului Politic Central al partidului. Tineretul a cerut drept de vot in BPC pentru presedintele de la tineret, iar seniorii i-au acordat doar drept de vot consultativ. Un vicepresedinte de la Tulcea, care vorbit despre "masa de manevra" si a incercat sa-si depuna candidatura pentru functia de presedinte PNL, s-a ales cu respingerea candidaturii pe motiv de expirare a termenului si cu microfonul taiat.
Liberalii s-au reunit ieri la Palatul Parlamentului, pentru prima zi a sedintei Congresului Extraordinar al PNL. Cele doua zile de lucrari sunt destinate introducerii unor modificari in statut si alegerii unei noi conduceri. Pe fondul lipsei de anvergura a mizei sub care se desfasoara congresul, datorata candidaturii unice a lui Tariceanu la pozitia de lider si a unor rezultate usor previzionabile la capitolul Birou Politic Central, accentul intalnirii a fost plasat pe clarificari.

Conflictul cu PD - incotro?

Frazele rostite ieri au incercat sa clarifice relatia liberalilor cu celelalte formatiuni politice si in special configuratia relatiei cu PD. Tariceanu a incercat sa demonstreze ca pentru romani tensiunile dintre PNL si PD nu sunt relevante atat timp cat Alianta isi atinge obiectivele politice si nu creeaza haos, dar ca, din punctul de vedere al partidului pe care il conduce, aceste tensiuni trebuie analizate. El a precizat ca, daca ar analiza relatia dintre PNL si PD, nu ar vrea sa arate cu degetul catre cei care se fac vinovati pentru mentinerea, in multe randuri, a unei culturi de conflict si pseudo-conflict. "Doresc insa ca, si in cadrul acestui document, sa le multumesc membrilor PNL pentru ca m-au sprijinit pe parcursul acestor doi ani de mandat si pentru ca mi-au amintit, de fiecare data cand eram inclinat sa raspund dur unor atacuri nejustificate, de virtutile liberale ale dezbaterii civilizate si constructive", a spus Tariceanu. Presedintele PNL a aratat de asemenea ca este esential ca, in urmatorii doi ani de mandat, PNL sa continue sa fie un partener responsabil care sa sustina conservarea aliantei politice cu PD. "In ceea ce priveste PNL, partidul pledeaza pentru mentinerea aliantei politice cu PD si pentru consolidarea ei, spirit in care am si actionat pentru a reduce potentialele conflicte sau tensiuni", a opinat Tariceanu. "Am reusit sa readucem Romania pe traseul corect inspre Uniunea Europeana, iar aceasta realizare este rezultatul unui efort de echipa, al PNL si al PD, ca parteneri in Alianta PNL-PD, si al UMDR si PC, ca parteneri de guvernare", a spus el. Potrivit liderului PNL, ultimii doi ani au dovedit justetea formarii Aliantei PNL-PD, ca alternativa la guvernarea PSD. In completare la aceasta idee, Tariceanu a subliniat, de asemenea, absenta tensiunilor dintre PNL - pe de-o parte - si PC si UMDR - pe de alta parte.

Lipsa platformistilor - "lasitate"

O alta clarificare pe care liberalii o aveau de facut era cea a pozitiei fata de PLD. Theodor Stolojan si Valeriu Stoica au fost acuzati ca au incercat, in ultimii doi ani, sa impuna o dictatura a minoritatii in cadrul PNL, respectiv sa "ucida" democratia interna din partid. "Forta PNL a stat, pe tot parcursul istoriei de mai bine de 150 de ani a liberalismului romanesc, si in capacitatea liderilor partidului de a se opune oricarei autocratii. Ceea ce au incercat in ultimii doi ani Valeriu Stoica, Theodor Stolojan si cei cativa membri ai partidului care l-au sprijinit - si care se pot numara pe degetele de la o mana - este sa impuna o dictatura a minoritatii in PNL, adica sa ucida democratia interna", a spus Tariceanu, in discursul sau.
El a aratat ca "grupul autobotezat disident de catre Valeriu Stoica" a vrut ca liberalilor sa le fie rusine ca au condus tara bine, ca au avut o guvernare eficienta, ca au intarit partidul, au dorit sa isi toarne cenusa in cap si sa se subordoneze politic. "De aceea, le-am adresat oficial invitatia de a participa la acest Congres, pentru a-si prezenta opiniile in fata tuturor liberalilor. Faptul ca au refuzat este si o dovada ca opiniile lor nu erau fundamentate pe argumente rationale solide, ci doar pe ambitii personale. Lipsa lor este o dovada de lasitate", a comentat Tariceanu. La randul sau, un al fost presedinte PNL, Radu Campeanu, i-a numit pe cei de la PLD "un grupuscul de liberali de ocazie".
Fara invitati din Romania
Congresul liberalilor s-a bucurat de prezenta in sala a colegilor lor europeni. Au rostit discursuri liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Graham Watson, prim-vicepresedintele Internationalei Liberale, olandezul Hans van Baalen, precum si presedintele grupului ALDE din APCE, Matyas Eorsi. Toate interventiile au avut in comun mesajul de elogiere a lui Calin Popescu-Tariceanu si a activitatii sale la conducerea Executivului. Liberalii nu au acordat insa acelasi privilegiu si reprezentatilor partidelor romanesti in general, nici celor din Coalitie si nici celor din Alianta. "Nu am invitat partidele din Romania pentru ca nu as fi vrut sa facem un fel de minuni de convenienta in care fiecare sa se simta obligat, eventual, sa spuna lucruri amabile. Nu acest lucru urmaream", a spus Tariceanu, raspunzand unei intrebari privind absenta reprezentantilor PD de la Congresul extraordinar al liberalilor.

Liberalii din comisiile de privatizare - prost platiti

Sebastian Vladescu, ministru al Finantelor Publice si membru in comisii de privatizare, a incercat sa raspunda, indirect, criticilor lui Basescu referitoare la practicile Executivului de a trimite ministrii catre acest gen de activitati. Vladescu a apreciat ca a avut o prestatie foarte buna in cadrul comisiilor din care a facut parte si ca sumele primite s-au situat la un nivel inferior celor pe care le-ar fi meritat. "Consider ca am facut o treaba foarte buna in comisiile de privatizare si ca sunt platit chiar prost pentru ceea ce am facut. In continuare, sper ca privatizarea Daewoo va fi un succes cel putin la fel ca in cazul Bancii Comerciale Romane", a declarat vineri Vladescu, raspunzand la o intrebare a presei privind activitatea oficialului in comisiile de privatizare.

Quintus: La viitorul Congres s-ar putea sa fiu la PLD - Plecat La Dumnezeu

"Avem nevoie de acest Congres pentru limpezirea apelor dupa plecarea celor putini si ramanerea celor multi", a declarat Quintus, numindu-i pe initiatorii Partidului Liberal Democrat "niste nimeni binevoitori".
Fostul lider liberal i-a acuzat pe cei care au infiintat PLD de "turism politic" si de "dezertare". Infierez public turismul politic, dezertarile si ii nesocotesc pe acei colegi deveniti, peste noapte, "adversari inversunati", a adaugat Quintus. Facand aluzie la varsta sa inaintata, el a spus ca la viitorul Congres este posibil sa nu mai participe pentru ca va fi la PLD - "Plecat La Dumnezeu". "La urmatorul Congres s-ar putea sa fiu la PLD - Plecat La Dumnezeu", a afirmat Quintus, in aplauzele delegatilor liberali.