Liberalii au reactionat imediat la afirmatiile presedintelui Traian Basescu privind numirea sefilor SRI si SIE, si anume ca nu va face aceste numiri pana cand Parlamentul nu va aproba legile privind siguranta nationala. Astfel, consilierul premierului Calin Popescu-Tariceanu pe probleme de securitate, Marius Oprea, a declarat luni seara ca presiunile lui Basescu pentru adoptarea legilor sigurantei "seamana cu mineriada din '91, cand minerii erau in Bucuresti, securistii erau printre mineri, iar Parlamentul adopta legi in serie. Legile trebuie sa fie in dezbatere publica", a spus Marius Oprea.
Oprea a anuntat ca maine va fi o dezbatere publica pentru legile sigurantei, la Palatul Parlamentului, urmand ca legile sa fie aprobate intr-una dintre viitoarele sedinte de guvern pentru a fi trimise Parlamentului spre dezbatere imediat dupa terminarea vacantei parlamentare.

Legile de la Cotroceni incalca drepturile omului

La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu (foto), a declarat ca pachetul de legi, asa cum a fost discutat la Presedintie, "cuprinde o grava incalcare a drepturilor omului" si "creeaza privilegii inadmisibile pentru ofiterii serviciilor de informatii". Olteanu a dat drept exemplu faptul ca ofiterii de informatii beneficiaza de imunitate daca impusca un cetatean pe strada.
El a subliniat ca presedintele Traian Basescu face "o confuzie" in privinta calendarului pentru aprobarea legilor sigurantei nationale. "Legile au fost trimise Guvernului la sfarsitul lunii mai", a explicat Bogdan Olteanu, sugerand faptul ca din vina sefului statului legile nu au fost adoptate in sesiunea de primavara a Parlamentului. Totodata, senatorul PNL Norica Nicolai, care este presedintele Comisiei de aparare de la Senat, a afirmat ca "amanarea numirii sefilor SRI si SIE este o optiune", dar ca dezbaterea legilor sigurantei nationale nu trebuie facuta, superficial.
Nicolai si-a exprimat convingerea ca "Guvernul va trimite in timp real Parlamentului legile sigurantei nationale", mentionand ca Executivul a procedat corect lasand in dezbatere publica aceste legi. In ceea ce priveste "showul mediatic" al parlamentarilor, semnalat de presedinte in cazul legilor sigurantei nationale, senatorul liberal spus doar ca nu se poate opri "o dezbatere constructiva".

ßeful statului evita un dialog cu PNL

Pe de alta parte, secretarul Comisiei pentru aparare si siguranta nationala din Camera Deputatilor, liberalul George Scutaru, a anuntat ca presedintele Traian Basescu refuza dialogul cu liberalii, preferand o conducere interimara a Serviciilor secrete. Referitor la amanarea numirii sefilor Serviciilor secrete, Scutaru a spus ca acest lucru ii este convenabil lui Basescu pentru ca el i-a numit anul trecut pe adjunctii, care acum sunt lideri interimari ai SRI si SIE si, de aceea, ar dori sa dureze cat mai mult interimatul". Liberalul a mai spus ca, desi seful statului "este reticent la dezbaterile publice", "este normal ca inainte de a adopta legile in Guvern sa existe mai multe mese rotunde pentru a afla punctul de vedere al societatii civile sau al unor experti intr-un domeniu sensibil".
"Avem legi imperfecte in domeniul securitatii nationale pentru ca s-a considerat ca ele pot fi elaborate in spatele usilor inchise de catre persoane care doresc sa-si mentina privilegiile Serviciilor secrete", a explicat Scutaru. El a subliniat ca este momentul sa se puna punct acestei mentalitati. Mai mult, Scutaru a precizat ca se astepta ca Traian Basescu sa prezinte public si "care a fost rolul Comunitatii Nationale de Informatii in aceasta perioada de criza a Serviciilor secrete".