Contrele intre liberali si democrati continua in ritm sustinut. Dupa ce democratii au criticat modul in care a actionat PNL in cazul demisiilor sefilor Serviciilor de informatii, este randul liberalilor sa atace. Secretarul general al PNL, Dan Motreanu (foto), ii aminteste ministrului democrat de Interne, Vasile Blaga, ca au trecut aproape trei luni de la intrarea in vigoare a Legii descentralizarii si ca nu exista inca nici strategia generala, nici cele sectoriale.
Raca dintre liberali si democrati pe tema descentralizarii si restructurarii Guvernului nu este noua. Ea se reactiveaza ori de cate ori aceste teme sunt luate in discutie. Contrele au inceput inca din momentul in care s-a elaborat noua legislatie privind descentralizarea. Marti, ministrul de Interne Vasile Blaga, care este si secretarul general al PD, a declarat ca, pentru o "descentralizare efectiva" a institutiilor statului, este nevoie de punerea urgenta in aplicare a Legii descentralizarii, ceea ce ar conduce si la o "restructurare reala" a acestora.
Blaga a sustinut ca formatiunea pe care o reprezinta isi pastreaza in continuare pozitia cu privire la "necesitatea unei restructurari profunde a institutiilor statului". Obiectivul este, potrivit lui Blaga, acela ca ele "sa devina, in cel mai scurt timp, mai performante si mai apropiate de cetatean". "O restructurare de fatada, care se rezuma la simpla reducere a unor posturi de demnitari - fara nicio viziune privind functionarea viitoare a statului si fara aplicarea unor criterii legate de eficienta, ci pe baza algoritmului politic - este insuficienta", se arata in comunicatul semnat de secretarul general al democratilor.
Opinia lui Blaga este ca o astfel de "strategie de imagine nu poate tine locul unei reforme reale", bazata doar pe o descentralizare efectiva. "In vederea atingerii acestui obiectiv, PD considera ca este necesara punerea urgenta in aplicare a Legii-cadru a descentralizarii, initiata de Ministerul Administratiei si Internelor, asa cum a fost aceasta aprobata de Parlament in mai", sustine Blaga.
Ministrul de Interne a mai aratat ca aplicarea legii va conduce la o "restructurare reala a statului", ce va avea efecte si in modul de functionare a institutiilor. Transferarea institutiilor locale din domenii precum educatia, sanatatea, cultura in subordinea administratiei locale, impreuna cu fondurile necesare pentru gestionarea acestora, reprezinta, potrivit lui Vasile Blaga, "restructurare, si nu a ciupi, prin reducerea unor posturi pe ici-colo, din imensul Guvern de la Bucuresti". Transferul de competente ar determina, in opinia sa, si o "reducere de amploare a aparatului birocratic central, din care o buna parte ar ramane fara obiect de activitate".

Vina este a Ministerului de Interne

Remarcile secretarului general al PD i-a zgandarit imediat pe liberali. Replica vine de la omologul liberal al lui Blaga, Dan Motreanu, secretar general al PNL.
Motreanu ii atrage atentia ministrului Blaga ca au trecut aproape trei luni de la intrarea in vigoare a Legii descentralizarii si ca nu exista inca nici strategia generala, nici cele sectoriale. El spune ca aceste documente trebuiau inaintate Guvernului de Ministerul Administratiei si Internelor si de celelalte organisme ale administratiei publice centrale.
"Chiar daca termenul- limita nu a fost depasit, este bine ca acestea sa fie depuse cat mai rapid, pentru ca procesul sa nu mai sufere nicio intarziere", a precizat Motreanu. Secretarul general al PNL l-a asigurat pe ministrul Administratiei si Internelor de "intreaga sustinere" din partea liberalilor pentru aplicarea legii-cadru a descentralizarii.

Democratii sunt invitati la actiune

Motreanu considera ca aceasta este singura formula care poate conduce la restructurarea din temelii a modului de functionare a statului si a institutiilor sale. "Ma astept ca ministrul Blaga si democratii sa depaseasca etapa in care anunta restructurarea prin mass- media si sa participe efectiv alaturi de ceilalti parteneri din Coalitie la realizarea acesteia. Ar fi un gest prin care PD ar demonstra ca doreste cu adevarat restructurarea si nu ca o foloseste doar ca pe un exercitiu de imagine", mai spune Dan Motreanu.
Potrivit lui Motreanu, procesul de restructurare este dorit in egala masura de liberali. "De aceea, partenerii nostri democrati trebuie sa accepte ca a venit timpul sa trecem la fapte", a declarat acesta.