Lupta pentru mentinerea in functie a primarului din comuna doljeana Intorsura devine din ce in ce mai apriga. In timp ce organizarea scrutinului pentru demiterea edilului-sef pare din ce in ce mai aproape, reprezentantii PNL sustin ca o mare parte din semnaturile pentru referendum nu sunt valabile.
Cu toate ca demersurile pentru organizarea referendumului care vizeaza demiterea sa au inceput inca din luna iulie a acestui an, primarul Tudor a aflat abia la mijlocul lunii octombrie din presa ca i se pregateste ceva. Acesta s-a dus la prefectura impreuna cu deputatul liberal Horatiu Buzatu si a cerut o copie a documentelor din dosar, inclusiv a listei de semnaturi pe baza carora au fost declansate procedurile de referendum. Conform declaratiilor facute la acea vreme de Adelina Marinescu, consilier juridic in cadrul Prefecturii Dolj, la dosar fusese atasat un tabel cu 515 semnaturi stranse de la oamenii din Intorsura pentru eliberarea din functie a primarului liberal Florea Tudor, dintre care 19 nu au fost considerate valabile fie pentru ca semnatarii nu aveau varsta legala pentru a semna, fie pentru ca rubricile din tabel nu erau in totalitate completate. Reprezentantii PNL sustin insa ca verificarea facuta de juristii prefecturii a fost mai mult formala, iar numarul semnaturilor care nu pot fi considerate valabile este mult mai mare. Atat de mare incat, spun liberalii, nu sunt intrunite conditiile specificate de lege potrivit carora 25% din locuitorii cu drept de vot ai comunei trebuie sa-si dea acordul pentru organizarea referendumului. Potrivit liberalului Stefan Negoita, primarul Florea Tudor a descoperit ca printre semnatarii tabelului se afla 52 de persoane care nu au domiciliul in Intorsura si ca atare nu au drept de vot, alte zece semnaturi se regaseau pe lista de doua ori, 60 de persoane au declarat ca nu au semnat tabelul, iar 37 de persoane au declarat ca au semnat tabelul insa pentru alt motiv, cum ar fi ridicarea unei biserici in comuna. Liberalii spun ca printre semnatarii din lista depusa la prefectura se regasesc si cateva persoane decedate, plecate in strainatate, nevazatoare sau analfabete. Reprezentantii PNL sustin ca in total 174 de semnaturi din cele 496 depuse la prefectura nu sunt valabile, ceea ce inseamna ca nu este intrunit numarul minim de semnatari de 338, ci numai 322 din cele 1.349 de persoane cu drept de vot din Intorsura.
Consilierii care au strans semnaturile s-au ales cu plangeri penale
Cazurile de semnaturi considerate de liberali invalide au fost sesizate intr-o adresa oficiala si prefectului Nicolae Giugea, caruia primarul Florea Tudor i-a cerut sa nu emita ordinul pentru constituirea comisiei de organizare a referendumului. Mai mult, liberalii il acuza pe Giugea ca a fost partinitor in acest caz si nu a procedat ca un reprezentant al guvernului in teritoriu, cu atat mai mult cu cat referendumul este legat direct de conflictul deschis dintre primar si viceprimarul democrat Constantin Dragoianu. "Il acuz ca din modul de desfasurare a anchetei la nivelul comunei rezulta o superficialitate crasa, iar din modul cum s-au intocmit documentele din dosar rezulta clar ca reprezentantul Prefecturii Dolj a venit in comuna cu sarcina precisa de mazilire a primarului. Prefectul nu trebuie sa fie partizanul vreunei tabere. El ar fi trebuit sa convoace reprezentantii celor doua partide si pe cei doi pentru a rezolva pe cale administrativa acest conflict care nu are un substrat politic sau doctrinar", a declarat avocatul Dan Dutescu, membru in Biroul politic liberal de la Craiova. Reprezentantii PNL au declarat ca, in cazul in care prefectul Giugea nu va tine cont de sesizare si va emite ordinul pentru constituirea comisiei de referendum, acestia vor ataca decizia in contencios administrativ. "Acest lung sir de ilegalitati i-au fost sesizate si prefectului si daca nu se va rezolva aceasta situatie ne vom adresa justitiei. Noi am prezentat o stare de fapt si speram ca prefectul sa analizeze cererea si sa nu emita ordinul de constituire a comisiei de organizare a referendumului", a precizat consilierul judetean Dan Mogos.
Liberalii au adaugat ca vor face plangeri penale impotriva celor cinci care au strans semnaturile pentru organizarea referendumului, persoane intre care se numara doi consilieri locali pesedisti, printre care si tatal vicelui din Intorsura, Ionel Dragoianu, un democrat si un consilier independent.
14 semnaturi verificate prin sondaj
Consilierul juridic din cadrul Prefecturii Dolj care a fost insarcinat cu verificarea prin sondaj a semnaturilor a declarat ca situatia descrisa de liberali este posibila pentru ca legea nu specifica numarul minim de verificari care trebuie efectuate. Marian Mirea a declarat ca din cele 515 persoane inscrise in tabel a verificat doar 14 semnaturi. "Pe acel tabel erau peste 500 de semnaturi, iar eu nu am putut verifica decat cateva persoane. Am luat una - doua de pe fiecare pagina de tabel, in total vreo 14 persoane, iar in lege nu scrie nicaieri cate ar trebui sa verific. E vina celor care au intocmit lista respectiva daca s-a intamplat asa ceva. Am descoperit si eu vreo 19 persoane ale caror semnaturi nu erau valabile. Oricum, atunci cand este constituita comisia de organizare a referendumului in mod normal se reverifica listele", a precizat consilierul Marian Mirea. Acesta a adaugat ca, in cazul in care se dovedeste ca afirmatiile primarului Tudor sunt adevarate, conditiile pentru organizarea referendumului nu mai sunt intrunite. Saptamana trecuta Judecatoria Bailesti, ultima dintre institutiile abilitate, si-a desemnat reprezentantul in comisia de organizare a referendumului de la Intorsura.