Romania si Bulgaria sunt outsideri in Europa Centrala si de Est, in mod clar mai jos decat restul regiunii in materie de dezvoltare economica si institutionala, afirma Les Echos, intr-un comentariu despre situatia economica din fostele tari comuniste la 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier.
In timp ce lumea sarbatoreste 20 de ani de la caderea Cortinei de Fier, pe plan economic nu exista motive de bucurie, in conditiile in care fostele tari comuniste descopera fragilitatea strategiilor lor in acest sector, pe fondul crizei economice.
Pe plan politic, Romania a trecut de la represiunea regimurilor autoritare la democratie, iar pe plan economic, nivelul de viata din prezent nu se poate compara cu cel dinaintea caderii Cortinei de Fier, comenteaza Les Echos.
Deschiderea spre Occident, urmata pentru majoritatea tarilor din "blocul estic" de aderarea la UE, a permis regiunii sa inregistreze un boom economic fara precedent.
In urma cu doi ani, toate tarile din Europa Centrala si de Est pareau sa aiba un viitor stralucit, aminteste cotidianul francez. Insa, dupa furtuna financiara, Veronique Riches-Flores, care conduce departamentul de studii economice la Societe Generale, este de parere ca, "daca aceasta criza va face victime grave, vor proveni din aceasta parte a lumii".
Tarile din Europa Centrala si de Est trebuie, pe de o parte sa gaseasca resurse pentru finantarea economiilor lor, precum si sa regandeasa strategiile economice, sugereaza cotidianul. Insa au in continuare un atu important, din punctul de vedere al responsabilului cu aceasta zona in cadrul OCDE, Andreas Worgotter:
"Exista in aceste tari o capacitate de a pune sub semnul intrebarii si de reforma fara comparatie in Europa de Vest".
"Ei nu isi pot permite luxul de a astepta", a explicat el.