Situatia penibila creata prin respingerea nominalizarii lui Varujan Vosganian pentru functia de comisar european se apropie de sfarsit. Potrivit unor surse oficiale de incredere, noua nominalizare a Romaniei pentru inalta functie este Leonard Orban, fostul negociator sef cu Uniunea Europeana. Orban are toate sansele de a fi acceptat de catre Jose Manuel Durao Barroso, tinand cont de faptul ca nu este membrul nici unui partid politic si nu este cunoscut ca apartinand vreunui cerc de interese. Noua nominalizare vine in urma unei negocieri directe care ar fi avut ieri dimineata intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Interesant este faptul ca Mihai Razvan Ungureanu, ministrul de Externe, a refuzat nominalizarea, sub pretextul ca vrea sa-si contiunue treaba la ministerul pe care il conduce, dar este foarte probabil ca acesta sa nu fi fost acceptat de Basescu, care nu a mai vrut sa riste prin nominalizarea unui membru de partid.
Anuntul oficial referitor la nominalizarea lui Orban pentru functia de comisar european urmeaza sa fie facut azi, in acelasi timp, de catre Manuel Barroso si premierul Tariceanu. Orban are toate sansele de a fi acceptat fara probleme de oficialii europeni, in conditiile in care acesta are o indelungata experienta de lucru direct cu institutiile UE, din pozitia sa de negociator sef adjunct pentru Romania intre 2001 si 2004 si negociator sef din 2004 pana la data semnarii tratatului de aderare la Uniunea Europeana. Noua propunere a romanilor vine dupa ce seful statului a anuntat ca se va implica personal pentru desemnarea celui mai potrivit candidat, astfel incat Romania sa nu mai fie umilita inca o data, considerand ca nominalizarea lui Vosganian a reprezentat un esec regretabil. Anuntul a venit dupa ce Varujan Vosganian l-a anuntat sambata pe Tariceanu ca-si retrage candidatura pentru functia de comisar european pentru a nu intina imaginea partidului si tarii in urma scandalului in care a fost implicat. In fapt, se pare ca Barroso i-a respins candidatura inca de vineri, din cauza relatiilor sale cu anumite cercuri oligarhice de interese, dar i-a lasat timp pentru o retragere onorabila. Potrivit unor liberalului Dan Motreanu, Vosganian a cazut victima unor campanii de discreditare orchestrate de serviciile secrete, iar deputatul PRM Gelil Eserghep a dezvaluit faptul ca in spatele dezvaluirilor lui Liviu Turcu au stat interesele CIA din zona.

Sa fie Monica Macovei surpriza?

Prin nominalizarea lui Orban pentru functia de comisar european, au iesit din cursa nume grele precum Monica Macovei, ministrul Justitiei, Anca Boagiu, ministrul democrat al Integrarii, ministrul liberal de Externe Mihai Razvan Ungureanu, dar si personalitati din afara puterii, ca fostul presedinte Emil Constantinescu, social-democratul Vasile Puscas, fost negociator sef cu Uniunea Europeana si chiar fostul premier Petre Roman. Toti acestia aveau insa marele handicap de a reprezenta interese politice, prin apartenenta lor la anumite partide. In aceste conditii, tinand cont de faptul ca, potrivit celor spuse de reprezentantii ambelor partide din Alianta, candidatul Romaniei nu este membrul nici unei formatiuni politice, persoana lui Ludovic Orban pare a fi cea mai indreptatita pentru a ocupa aceasta functie. Doar daca marea surpriza nu se va chema Monica Macovei. Ministrul Justitiei se bucura de o imagine exceptionala in cancelariile europene, dar ii poate fi reprosata filiatia democrata, stiut fiind faptul ca desi nu este membru de partid este unul dintre oameni de fier ai presedintelui Basescu.