Autoritatile locale nu vor putea sa transfere sume de la cheltuieli de capital la cele curente. Cele care vor solicita fonduri suplimentare trebuie sa semneze programe de ajustare.

Guvernul va elabora legislatia pentru intrarea in incapacitate de plata a autoritatilor locale si le va interzice acestora sa transfere sume de la cheltuieli de capital la cheltuieli curente, iar primariile care vor solicita fonduri suplimentare trebuie sa semneze programe de ajustare.
"Toate autoritatile locale care solicita resurse suplimentare sau incalca regulile fiscale vor fi obligate sa semneze cu guvernul un program de ajustare, care va stipula masurile pe care isi propun sa le ia pentru solutionarea depasirilor de cheltuieli si a dezechilibrelor fiscale si pentru a realiza consolidarea intr-o perioada de timp rezonabila, precum si sanctiunile si masurile de restructurare aplicabile in cazul in care conditiile agreate nu sunt indeplinite", se arata in scrisoarea suplimentara pe care Romania o va transmite board-ului Fondului Monetar International pentru aprobarea celei de-a doua transe din acordul stand-by.
Aprobarea reformelor institutionale de contracarare a riscurilor fiscale aferente autoritatilor locale reprezinta o conditionalitate noua in acord, stabilita la prima evaluare, si are ca termen de implementare luna iunie 2010.
Pachetul de modificari legislative va cuprinde aplicarea de normative de cost tuturor autoritatilor locale in vederea asigurarii echitatii si eficientizarii, interzicerea transferurilor de sume de la cheltuieli de capital la cheltuieli curente si instituirea cadrului legal pentru insolvabilitatea autoritatilor locale.
"Directia de supraveghere a autoritatilor locale de la Ministerul Finantelor Publice, in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor, va fi intarita pentru a monitoriza si analiza activitatile autoritatilor locale", se mai arata in scrisoare.

Pogea: Se va stabili numarul de personal angajat al primariilor

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea, a declarat, acum doua zile, ca a fost constituit un grup de lucru din experti de la Finante, Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei si reprezentanti ai autoritatilor locale, consilii judetene, municipii, orase, care va avea drept obiectiv sa finalizeze in urmatoarele patru zile normativele care vor sta la baza stabilirii "cu exactitate" a numarului de personal care va lucra in administratiile publice locale.
Executivul s-a angajat sa aprobe, pana la finalul anului, legislatia necesara pentru reducerea semnificativa a personalului din sectorul public, inclusiv institutii autofinantate si autoritati locale, care sa asigure in 2010 o reducere bruta a cheltuielilor cu 0,66% din PIB, respectiv cu 3,5 miliarde de lei.