Comisiile juridica si de aparare ale Camerei Deputatilor s-au reunit ieri, intr-o ultima incercare de a dezbate legile sigurantei nationale propuse de PNL, in conditiile in care azi expira termenul dupa care aceste legi vor fi considerate adoptate tacit. La fel ca in multe alte sedinte ale celor doua comisii, lipsa de cvorum a determinat anularea discutiilor pe marginea pachetului de legi ale sigurantei.
Concret, lipsa de cvorum de ieri a fost cauzata de absenteismul deputatilor din Comisia juridica. Vicepresedintele Comisiei juridice, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat ca, in conditiile in care termenul de dezbatere si de vot expira peste o zi, iar Biroul Permanent al Camerei nu a programat nicio sedinta de plen, intrunirea de ieri a celor doua Comisii a fost "un demers de presa".

Lipsa de cvorum... premeditata

Presedintele Comisiei de aparare, democratul Costica Canacheu, a afirmat ca a solicitat Biroului Permanent al Camerei programarea unei sedinte de plen pentru azi. Aceasta varianta a fost insa respinsa de deputatul PNL George Scutaru, care a atras atentia ca legile sigurantei nu ar putea fi discutate intr-un termen atat de scurt, in cadrul unei singure sedinte.
Anularea repetata a sedintelor celor doua comisii i-a determinat pe deputatii PD sa acuze faptul ca lipsa de cvorum, invocata pentru aceste anulari, a fost premeditata. Deputatul PD Augustin Zegrean a afirmat ca "unii se bucura de faptul ca si-au atins scopul", referindu-se la iminenta adoptare, prin procedura tacita, a legilor sigurantei nationale. Deputatul PD Daniel Buda a dus mai departe aluziile lui Zegrean, acuzand explicit PNL de "duplicitate si ipocrizie". El le-a reprosat liberalilor, initiatori ai legilor sigurantei, ca "nu au avut nici bunul-simt" de a consulta institutiile vizate de aceste legi.
Deputatul democrat a mai acuzat faptul ca lipsa de cvorum repetata din cadrul Comisiei juridice la sedintele comune cu Comisia de aparare a fost determinata, premeditat, de deputatii PNL si PSD. Fara sa dea nume sau sa faca acuze directe, presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PC), a spus ca adoptarea tacita a legilor sigurantei nationale este regretabila, el considerand ca amanarea repetata a sedintelor celor doua comisii, pana la implinirea termenului de adoptare tacita, este o maniera care nu face cinste Parlamentului.
Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu si-a exprimat ingrijorarea cu privire la riscul adoptarii prin procedura aprobarii tacite a propunerilor legislative privind siguranta nationala. "Exista riscul ca un pachet de propuneri legislative de o importanta majora pentru securitatea nationala a tarii sa fie adoptat fara dezbaterea sa in Parlament", avertiza sefului statului.