Senatul a respins, in sedinta de plen de miercuri, propunerea legislativa privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si a Societatii Romane de Televiziune (SRTv), initiata de Raluca Turcan (PDL), dupa ce proiectul fusese respins de Camera Deputatilor , informeaza Mediafax. Senatul este camera decizionala in acest caz.
Propunerea legislativa privind organizarea si functionarea SRR si a SRTv a intrunit doar 17 voturi "pentru", 14 "abtineri", in timp ce 41 de senatori au votat "impotriva".
Raportul Comisiei de cultura a Senatului era favorabil propunerii legislative, cu amendamente.
In timpul dezbaterilor din plen, presedintele Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa, Sergiu Nicolaescu, a cerut retrimiterea proiectului la comisie, pentru rediscutare.
"Vreau sa-mi fac mea culpa. Astazi de dimineata m-am intalnit cu niste sindicalisti din cadrul SRTv si SRR. Concluzia la care am ajuns este ca in cadrul Comisiei ne-am pripit. Eu v-as ruga sa faceti o exceptie si sa amanati discutarea acestei legi pentru ca, in conditiile actuale, eu nu pot sa o mai sustin", a spus Nicolaescu.
In schimb, senatorul Radu F. Alexandru (PDL) a sustinut ca Senatul trebuie sa dea un vot final in sedinta de miercuri.
"Nu este forma care a iesit din comisie perfecta, nu e o forma care da satisfactie nici celor care ne-au asistat la elaborarea acestei initiative, nici noua, membrilor comisiei, nu ne da satisfactie din toate punctele de vedere, dar este un pas inainte. A retrimite acum legea la comisie este un demers absolut irelevant. Aveti posibilitatea ca prin votul dumneavoastra fie sa acceptati aceasta noua initiativa legislativa sau sa ramanem in continuare pe forma veche a legii si, intr-o sesiune urmatoare, sa incercam o lege mai buna. Putem vota pentru sau impotriva acum, iar functie de asta vom gasi calea cea mai potrivita", a declarat Radu F. Alexandru.
Sergiu Nicolaescu a tinut sa-i reaminteasca lui Radu F. Alexandru faptul ca initiatorul legii este deputatul PDL Raluca Turcan. "Cum poate PDL sa voteze impotriva?", a continuat presedintele Comisiei pentru cultura, arta si mijloace de informare in masa. La randul sau, Radu F. Alexandru a negat ca senatorii PDL ar vota impotriva.
Propunerea lui Sergiu Nicolaescu a fost respinsa cu 61 voturi "impotriva", 5 favorabile si 2 abtineri.
Propunerea legislativa viza, in principal, depolitizarea conducerilor SRTv si SRR.
In timpul dezbaterilor, un grup de circa 20 de sindicalisti din SRTV si SRR a asistat la sedinta. La momentul votului, sindicalistii, aflati la balconul salii de plen, au indicat senatorilor, prin gesturi, respingerea propunerii legislative.
Senatul avea competenta decizionala in privinta acestei propuneri legislative