Aplicarea legilor proprietatii a bagat din nou zazania intre primarul Antonie Solomon si prefectul Nicolae Giugea. Edilul-sef al Baniei a iesit ieri val-vartej din sedinta comisiei de fond funciar in care se discutau cererile pentru teren depuse la Primaria Craiova, enervat fiind de reprosurile aruncate de prefect.
Retrocedarea terenurilor catre fostii proprietari s-a anuntat inca de la inceputul discutiilor o chestiune dificil de rezolvat dat fiind faptul ca, potrivit primarului Solomon, la nivelul municipiului Craiova au fost depuse aproximativ 3.000 de cereri de restituire. De altfel, tocmai din acest motiv, Craiova a fost ultima pe lista comisiei judetene de fond funciar pentru discutarea anexelor in baza Legii nr. 247/2005, cererile din celelalte 110 unitati administrativ-teritoriale din Dolj fiind deja solutionate. La sedinta de ieri a comisiei judetene, cand la intrunire a venit si primarul Antonie Solomon, prefectul de Dolj i-a reprosat edilului ca membrii comisiei locale fac zile negre juristilor din prefectura, trimitandu-le dosare incomplete. "Comisia dumneavoastra face fel de fel de greseli cu actele. Ne trimite dosare incomplete in cutii de banane si doamna Miulescu (Nicoleta Miulescu, secretarul Primariei Craiova - n.r.) mi-a spus ca nu au bani sa faca si copii ale actelor. Le trimitem dosarele inapoi ca sa le completeze si cand le trimit din nou la noi in aceleasi cutii de banane lipite cu scoci, constatam ca sunt tot incomplete", a spus prefectul Giugea.
Primarul Solomon nu s-a lasat mai prejos si a declarat ca daca va constata ca spusele prefectului sunt adevarate, va desfiinta comisia locala de fond funciar. "Daca se dovedeste ca aceasta comisie locala a facut aceste greseli, atunci o voi desfiinta! Au disparut 300 de hectare de teren prin suprapuneri si toata lumea il acuza pe primarul Solomon", a declarat edilul-sef al Craiovei, dupa care a parasit lucrarile sedintei.
Prioritate la restituirea in natura: cererile de suprafete mari
Alt motiv de disputa intre reprezentantii primariei si prefectul Giugea a fost discutarea anexelor 23 si 42 din Legea nr. 247/2005 care se refera la acordarea de despagubiri si restituirea in natura a unor terenuri care se afla pe raza altor localitati sau care nu se afla in prezent la dispozitia comisiei judetene. Intre ciocan si nicovala au fost bagate doua functionare ale celor doua institutii publice, salariate care se ocupa de dosarele intocmite in baza legilor funciare. In timp ce prefectul i-a reprosat angajatei de la primarie ca trimite dosare incomplete, Elena Constantinescu, consilier in cadrul prefecturii, a fost apostrofata de primar ca "nu-i convine nimic din ce ii aducem", referindu-se la documentatia aferenta cererilor de retrocedare.
Prefectul Giugea a precizat ca deocamdata nu se poate face restituirea in natura a terenurilor din judet pentru ca nu se stie ce suprafata este disponibila pentru a fi retrocedata. "Voiau sa mute de la despagubirile pe Legea nr. 1 la restituirea efectiva a terenurilor pe Legea nr. 247. Dat fiind faptul ca nu exista o balanta a terenurilor in Dolj pentru a vedea de ce rezerva dispunem, nu putem face acest lucru. Cand vom avea balanta, vom vedea", a precizat Giugea.
Directorul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor din cadrul Institutiei Prefectului Dolj, Eugen Marinescu, a precizat ca balanta va fi gata in momentul in care vor fi lamurite o serie de neclaritati legate de terenuri care apartin in prezent Ministerului Apararii Nationale, Justitiei si statiunilor de cercetare, pamanturi pe care institutia le-a solicitat deja. "Deocamdata se amana discutarea anexelor 23 si 42 pana la identificarea terenurilor disponibile in Dolj. Am facut din nou demersuri catre Ministerul Apararii pentru terenuri, iar suprafata existenta in prezent la statiunile de cercetare din judet este de 28.000 de hectare, dar trebuie sa asteptam aparitia unui act normativ pentru a vedea cat se va putea restitui. In cazul in care rezerva de teren de la nivelul Doljului nu va acoperi cererile, cele care vor avea prioritate vor fi suprafetele mari, luate descrescator", a declarat Eugen Marinescu.