Presedintele Traian Basescu a semnat ieri decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Codului penal si a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal referitor la confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea. Camera Deputatilor a adoptat, ca for decizional, pe 27 martie, cu 171 de voturi pentru, proiectul de lege care stabileste ca judecatorul poate dispune confiscarea extinsa a averii in cazul infractiunilor pedepsite cu peste cinci ani de inchisoare.
Actul normativ, inițiat de guvern, modifica si completeaza Codul penal si Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, vizand transpunerea art. 3 din Decizia-cadru nr. 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea.
Masura confiscarii extinse permite confiscarea bunurilor provenite din activitați infracționale care nu au legatura directa cu infracțiunea pentru care persoana respectiva este condamnata.
Potrivit Tratatului de aderare la UE, Romania trebuie sa transpuna in totalitate acquis-ul comunitar in legislația interna.