Deputatii din partidele de opozitie au ajuns ieri la un amendament comun in cadrul Legii pensiilor, care prevede ca varsta de pensionare va fi de 60 de ani pentru femei si 64 de ani pentru barbati. Totodata, amendamentul respectiv prevede ca "stagiul minim de cotizare este de 10 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati", reducandu-se astfel termenul de 15 ani prevazut in forma initiala. De asemenea, amendamentul prevede ca "stagiul complet de cotizare este de 30 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati", reducandu-se astfel de la 35 ani, cat se prevedea in proiectul de lege trimis spre reexaminare.
PSD si PNL detin majoritatea in Comisia de munca din Camera Deputatilor.
Parlamentarii din coalitia de guvernare au parasit sedinta Comisiei de munca, reunita pentru reexaminarea, la cererea presedintelui Traian Basescu, a Legii pensiilor. Acestia si-au motivat actiunea spunand ca prin aceasta propunere se incalca prevederile Constitutiei.
Viceliderul grupului PSD din Camera, Aura Vasile a cerut ca Legea pensiilor sa fie discutata in ansamblu si ca amendamentele depuse de PSD sa faca parte din raportul preliminar pe care Comisia trebuie sa le elaboreze. Deputatii PNL s-au pronuntat si ei in favoarea propunerii PSD, care nu a fost agreata, insa, si de catre deputatii coalitiei de guvernare, care au invocat decizii ale Curtii Constitutionale in care se specifica faptul ca reexaminarea se face doar in ceea ce priveste propunerile sau obiectiile ridicate de seful statului, in cazul de fata referitor doar la diminuarea varstei de pensionare pentru femei de la 65 de ani la 63 de ani.

Parlamentarii PD-L au parasit sedinta

Parlamentarii PD-L au aratat ca, daca se va proceda la discutarea legii in ansamblu, vor parasi sedinta. Deputatii PSD si PNL, ramasi in sala de sedinta au continuat sa dezbata amendamentele pe care le-au depus la Legea pensiilor, existand amendamente la aprope toate cele 196 de articole ale legii.






Comisia de munca, potrivit presedintelui Victor Paul Dobre, a primit termen ca pana astazi sa elaboreze un prim raport asupra reexaminarii Legii pensiilor.