Dezbaterea in regim de urgenta a Statutului minoritatilor a fost din nou amanata. Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a dat Guvernului si Coalitiei un ragaz pana luni ca sa-si motiveze solicitarea.

Reprezentantii partidelor din Coalitia de guvernare au decis luni seara sa solicite Biroului Permanent al Camerei Deputatilor dezbaterea Legii Statutului minoritatilor nationale in regim de urgenta. Purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, Eugen Nicolaescu, a motivat solicitarea prin faptul ca acest act normativ are elemente care privesc integrarea europeana, iar toate proiectele legislative cu o asemenea a€žtentaa€œ trebuie sa fie analizate in procedura de urgenta.
Socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. Ieri, conducerea Camerei Deputatilor a hotarat sa amane pana lunea viitoare discutiilor privind legea Statulului minoritatilor nationale, pe motiv ca Executivul nu a trimis tabelele de concordanta aferente proiectului.
Presedintele Camerei, Adrian Nastase, a declarat ca, in momentul in care premierul Calin Popescu- Tariceanu a explicat ca legea tine de ansamblul de legi prioritare pentru integrarea europeana, a trebuit sa se verifice a€ždaca acest proiect are dosar complet pentru aceasta proceduraa€œ. a€žAm descoperit ca nu exista un tabel de concordanta. Legile integrarii europene inseamna ca noi introducem in ordinea juridica interna romana niste standarde juridice care exista in UE si tabelele de concordanta ne arata prevederile juridice din legislatia europeanaa€œ, a explicat Nastase. El a adaugat ca, probabil, a€žunii nu au fost foarte fericiti cu aceasta solutiea€œ.
Pe de alta parte, deputatul UDMR Hunor Kelemen a spus ca a€žlegea intra la integrarea europeana, la acquisul comunitar si la prioritati legislative si, conform art. 108, alin. 3 din regulament, aceasta situatie nici nu se supune votului, nici la Biroul Permanent, nici Comitetului Ordinii de zia€œ. El a subliniat ca reprezentantii UDMR au acceptat amanarea ca sa evite eventualele certuri.

Conservatorii nu lasa garda jos

Chiar daca saptamana viitoare se va stabili un regim de urgenta pentru Statutul minoritatilor, dezbaterea acestuia ar putea fi amanata pana cand se vor indeplini doleantele Partidului Conservator (PC). Liderul deputatilor conservatori, Bogdan Pascu, a afirmat ca a€žPC este consecvent asupra deciziilor pe care le-a luat in campania electorala si doreste ca romanii, in zonele in care sunt minoritari, sa beneficieze de reprezentanti in consiliile locale si judetene. Tot ieri, deputatul PC Daniela Popa a sustinut ca UDMR este de acord cu solicitarea ca Statutul minoritatilor sa fie votat concomitent cu initiativa conservatorilor privind asigurarea reprezentarii romanilor in administratia publica locala, in zonele unde acestia sunt minoritari.