Dosarele "Matusa Tamara" si "Armele lui Miki Spaga" se întorc la DNA. Procurorii anticoruptie au cerut Camerelor aviz pentru începerea urmaririi penale fata de Adrian Nastase, Ioan Melinescu si Serban Mihailescu. În loc sa asteptam sentinta, reluam ancheta. Cu toate ca fostul premier Adrian Nastase si fostul secretar general al guvernului, Serban Mihailescu, au fost trimisi de mult în judecata, procesele aflându-se pe rolul instantei supreme, Parchetul General este nevoit sa ceara aviz celor doua Camere pentru începerea urmaririi penale.Potrivit comunicatului de ieri al institutiei, "în temeiul prevederilor art. 109 alin. 2 din Constitutia României, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala si a dispozitiilor Deciziei nr. 270 din 10 martie 2008 a Curtii Constitutionale, procurorul general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, sesizat prin referate transmise pe 29 iulie 2008 de Directia Nationala Anticoruptie", a solicitat Camerei Deputatilor aviz pentru începerea urmaririi penale fata de Adrian Nastase si Senatului, pentru Ioan Melinescu."Solicitarile s-au facut în baza deciziei Curtii Constitutionale din 5 iulie a anului trecut, prin care s-a decis ca se impune obtinerea avizului si pentru fostii ministri, chiar daca procesele se aflau deja pe rol. În baza aceleiasi decizii, Înalta Curte de Casatie si Justitie a restituit dosarele la Directia Nationala Anticoruptie, pentru obtinerea avizelor si refacerea anchetei", au declarat surse judiciare.
Nastase a fost trimis în judecata pe 31 mai 2007 În ceea ce priveste solicitarea referitoare la Adrian Nastase, comunicatul precizeaza ca acesta este acuzat de infractiunea de dare de mita, constând în aceea ca, "în baza unei întelegeri anterioare cu Melinescu Ioan, a sustinut si determinat emiterea HG nr. 1399/30.12.2000, semnând-o în calitate de prim-ministru, prin care Melinescu Ioan a fost numit în functia de presedinte al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, pentru a-l determina pe acesta sa faca un act ce intra în atributiile sale de serviciu si un act contrar acestor îndatoriri, în scopul de a asigura clasarea unei lucrari ce o viza pe Nastase Daniela si a intra în posesia lucrarii" (...) "Întrucât la data savârsirii faptelor cu care au fost sesizate organele de urmarire penala Nastase Adrian avea calitatea de ministru, iar în prezent o are pe cea de deputat, pentru începerea urmaririi penale este necesar avizul Parlamentului României - Camera Deputatilor", noteaza Parchetul General.Adrian Nastase si Ioan Melinescu au fost deferiti justitiei pe 31 mai 2007, dosarul fiind judecat de Înalta Curte de Casatie si Justitie. Probele depuse la dosar au relevat faptul ca, în luna noiembrie 2000, folosindu-se de calitatea de membru al Plenului ONPCSB, Melinescu l-a contactat, "cu sprijinul denuntatorului si al învinuitului Priboi Ristea", pe Nastase, pentru a-l informa ca are în lucru un dosar privind depunerea a 400.000 de dolari într-un cont deschis la Creditanstalt Austria, al carui titular era Dana Nastase.Melinescu i-a propus lui Nastase blocarea lucrarii pâna dupa alegeri, Nastase a acceptat si, dupa ce a fost numit prim-ministru, a determinat numirea lui Melinescu în functia de sef al ONPCSB. Ulterior, Melinescu a sustras lucrarea care o viza pe Dana Nastase si i-a înmânat-o, în prezenta denuntatorului, lui Ristea Priboi, consilierul premierului Nastase, pentru a ajunge la acesta din urma. Dosarul a fost disjuns pentru continuarea cercetarilor asupra fostului deputat Ristea Priboi, pentru complicitate la luare si dare de mita. 
Cu un an înainte fusese deferit justitiei si Mihailescu Solicitarea adresata Senatului priveste si declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Petru Serban Mihailescu, în Dosarul 98/P/2008 al Directiei Nationale Anticoruptie. Dosarul face referire la savârsirea de catre acesta a infractiunii de primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, savârsita în legatura cu infractiunea de primire de foloase necuvenite. "Faptele constau în aceea ca la datele de 22.10.2001, 12.04.2002 si 30.05.2002, în perioada în care ocupa functia de ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, a primit de la consilierul sau personal, Fanel Pavalache, pe care îl numise anterior în aceasta functie, arme de vânatoare pe care le-a detinut în intervalul aprilie-octombrie 2002, desi nu era posesor al permisului de arma", noteaza Parchetul General, precizând ca "întrucât la data savârsirii faptelor cu care au fost sesizate organele de urmarire penala Mihailescu Petru Serban avea calitatea de ministru, iar în prezent o are pe cea de senator, pentru începerea urmaririi penale este necesar avizul Parlamentului României - Senat".Serban Mihailescu a fost trimis în judecata pe 11 mai 2006 alaturi de presedintele Asociatiei Vânatorilor si Pescarilor Sportivi "Cerbul" din Bucuresti, Marin Bucur.Potrivit rechizitoriului, Petru Serban Mihailescu este acuzat de luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, în timp ce Marin Bucur a fost deferit justitiei pentru savârsirea infractiunilor de complicitate la luare de mita si la nerespectarea regimului armelor si munitiilor, precum si participatie improprie la fals în înscrisuri sub semnatura privata, la fals intelectual, precum si la efectuarea cu stiinta de înregistrari inexacte în contabilitate.
Anuntând ca dosarul a fost trimis spre solutionare Înaltei Curti de Casatie si Justitie, Biroul de presa al DNA preciza ca, în urma disjungerii materialului de urmarire penala din acest dosar, s-a format altul, în care se vor face cercetari cu privire la alte posibile fapte de coruptie savârsite de Serban Mihailescu, care au fost prezentate în denuntul formulat de Fanel Pavalache.