Senatorul Serban Valeca a sustinut in Senat o declaratie politica intitulata "Opozitia solicita locuri de munca si productivitate, puterea ofera fiscalitate si concedieri", pe care o puteti citi in continuare.
'In urma cu cateva zile, directorul general al Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a lansat, la deschiderea Forumului International pentru Dezvoltare Umana, un apel pentru a face din crearea de noi locuri de munca "prioritatea noii mondializari".
"Lumea a pierdut 30 de milioane de locuri de munca din cauza crizei mondiale, iar previziunile pentru anii care vor veni sunt de 400 de milioane de locuri de munca", a declarat Dominique Strauss-Kahn. "In cadrul noii mondializari, prioritatea principala este crearea de noi locuri de munca, cea de a doua e crearea de noi locuri de munca, iar cea de a treia este crearea de noi locuri de munca", a insistat directorul general al FMI.
Avand in vedere aceste declaratii, as vrea sa va reamintesc, stimate colege si stimati colegi, ca personal am atras de multe ori atentia guvernantilor si in special premierului Boc sa-si intoarca "privirea" de la banci si fiscalitate si sa-si indrepte atentia spre economia reala pentru a scoate tara din criza economica. Vazand incapacitatea guvernului de a gasi solutii practice, in unele interventii am decis sa nu fiu numai critic, ci sa propun si cateva masuri concrete.
O politica economica inteligenta presupune pe langa investitii in productie si productivitate si luarea unor masuri ca o parte cat mai mare din masa monetara interna sa fie folosita pentru cumpararea de produse autohtone, astfel incat banii sa fie folositi pentru salariile romanilor, pentru materiale si servicii fabricate in tara, adica pentru locuri de munca. Aceste politici nu incalca norme interne sau europene daca ar fi propuse de catre guvern sindicatelor si patronatelor, ca prevederi aditionale in contractele colective de ramura .
In acest context, am propus premierului sa nu se impoziteze bonurile de masa si, ca masura alternativa, acordarea bonurilor de masa, a celor cadou, a bonurilor de concediu etc., sa fie conditionata de cumpararea de produse fabricate in Romania. In acest fel, se putea realiza incurajarea consumului intern de produse romanesti, asigurandu-se o piata garantata de circa 1,5 miliarde de euro numai in primul an, dezvoltand continuu noi locuri de munca, cat si reflexul de a cumpara produse fabricate in Romania. Consider in continuare ca politica de impozitare a bonurilor valorice sustinuta de guvernul Boc este falimentara: pe de o parte ca aceste valori nu sustin productia autohtona, iar pe de alta parte eficienta masurii si interesul pentru acordarea de catre unitatile economice va scade odata cu aparitia impozitului. Relansarea productiei autohtone, demararea de investitii care sa produca plus valoare, crearea de noi locuri de munca, sunt lucruri minimale pe care le-am solicitat guvernantilor in urma discutiilor cu romanii.
Toate aceste propuneri concrete ale mele au avut insa acelasi efect pentru actualii guvernanti portocalii: zero! Intotdeauna, observatiile si propunerile, facute asa cum am spus cu buna-credinta, au primit raspunsuri in doi peri, care mai de care mai pe linga subiect, ceea ce mi-a demonstrat ca nici nu i-a interesat si, de multe ori, nici nu au inteles ceea ce le-am spus, lucru demonstrat printr-o lipsa totala a performantei economice.
Din pacate, niciodata acest guvern nu a aratat ca ar intentiona sa faca efectiv ceva pentru a scoate tara din criza in care se afla, sa apeleze la institutele de cercetare pentru elaborarea de politici de dezvoltare economica a tarii asa cum ii impune legea. Guvernantii nostri au o idee fixa despre ceea ce inseamna masuri anticriza: micsorarea veniturilor populatiei si introducerea de noi impozite si taxe.
Iata insa ca acum, aceste apeluri de creare de locuri de munca vin de la oficiali internationali de cel mai inalt nivel. Asadar, tot ceea ce am spus noi reprezentantii opozitiei in ultima perioada se dovedeste a fi, din pacate, adevarat: actuala putere portocalie nu stie ce trebuie sa faca pentru a scoate tara din criza.
Acestea fiind spuse, va indemn din nou, stimati colegi, sa va ganditi la responsabilitatea care ne revine in fata celor care ne-au ales. Parlamentul Romaniei are obligatia sa apere atat prezentul cat si viitorul acestui popor si indiferent de culoarea politica este necesar sa impunem guvernului sa aplice masurile juste pentru aceasta tara, iar in perioada care urmeaza avem doua legi importante care trebuie elaborate in interesul oamenilor si aici ma refer la legea privind educatia nationala si la bugetul de stat pe anul viitor.