Jurnalul National titreaza: "Legea educatiei, amanata, Mircea Geoana, amenintat de PDL".
Dupa doua ore de dezbateri in contradictoriu, senatorii au decis ieri ca Legea educatiei sa fie retrimisa la Comisia de invatamant, comisia primind termen 30 de zile pentru adoptarea unui nou raport. Cum insa expirarea celor 30 de zile va fi in vacanta parlamentara, proiectul de lege va fi transat abia in sesiunea urmatoare, care va incepe la 1 februa rie 2011.
Prin urmare, din cele doua proiecte de lege privind Educatia, al Guvernului si cel discutat de Parlament, cel de-al doilea, rezultat din dezbaterea in comisia de specialitate si care elimina prevederile pro-UDMR, a fost "scos din joc" sine die, spre linistea puterii PDL-UDMR. Decizia a fost luata dupa o consultare a liderilor de grup, in conditiile in care puterea sustinuse retrimiterea la comisie cu termen de dezbatere 30 de zile, iar opozitia solicitase doar o saptamana pentru redactarea unui nou raport. "Cedarea" opozitiei a venit si dupa o amenintare destul de directa a PDL la adresa presedintelui Senatului, Mircea Geoana. In contextul in care se discuta asupra valabilitatii raportului intocmit de Comisia de invatamant in week-end, iar Mircea Geoana nu satisfacea cererea PDL de a supune la vot cererea de scoatere de pe ordinea de zi a proiectului de lege, fostul ministru Radu Berceanu i-a transmis acestuia de la microfon un mesaj de amenintare. "Ce parere ati avea daca vom veni si noi in week-end si vom vota o schimbare la Regulamentul Senatului si introducem acolo cateva lucruri, pe care, daca vreti, vi le soptesc la ureche ca sa intelegeti exact in ce directie ar merge?", a spus Berceanu.
Dupa votul de ieri din Senat, sansele ca proiectul Legii educatiei asumat de Guvern cu prevederile pro-UDMR sa intre in vigoare au crescut, caci puterea va cere saptamana viitoare plenului reunit al Parlamentului sa dea un vot pe ce rerea de continuare a procedurii de angajarea a raspunderii.