Initiatorul legii, deputatul Mugurel Surupaceanu, declara ca o asemenea lege va aduce venituri suplimentare bugetului de stat fara a impovara excesiv afaceristii autohtoni si considera ca impozitele pe care le stabileste legea sunt inferioare celor din state precum Franta, Elvetia, Norvegia s.a.m.d.
"Sunt constient ca o asemenea propunere imi va atrage antipatia multor cetateni cu bani, dar consider ca este o lege benefica si necesara, si sper ca va fi adoptata de Parlament suficient de rapid pentru a intra in vigoare inca din acest an" afirma Surupaceanu.
Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu ar putea deveni, in perioada urmatoare, inamicul numarul unu al miliardarilor autohtoni, dupa ce a elaborat si va inainta Camerei Deputatilor un proiect de lege - inspirat de legislatia altor state - care prevede impozitarea anuala a averilor medii si mari.

Dinu Patriciu ar plati 10 milioane de euro anual

Legea averilor foarte mari, cum i-am putea spune pe scurt, ar lasa dintr-un foc, un afacerist de talia lui Dinu Patriciu, cu o avere evaluata la 2 miliarde de euro, fara 10 milioane de euro anual, pe langa impozitele clasice deja in vigoare. Bani pe care oricum afaceristul ii foloseste pe cheltuieli ostentative: un iaht luxos, un avion personal sau o insula in Caraibe. Pe de alta parte, introducerea acestei legi ar insemna cuantificarea riguroasa a tuturor averilor foarte mari din Romania, ceea ce ar putea da peste cap celebrul TOP 300 al averilor autohtone, unde multe averi sunt scoase din burta sau estimate la "ochiometru". Toti cetatenii Romaniei vor fi obligati sa depuna declaratii de avere, iar functionarii Fiscului vor avea de lucru pana peste cap cu analizarea la sange a acestora, pentru a stabili cine si cat trebuie sa plateasca.
Concret, propunerea legislativa pentru instituirea impozitului anual asupra averii, initiata de deputatul Mugurel Surupaceanu, prevede ca impozitul anual pe avere va fi in cuantum de 0,50 % pentru valoarea averii nete detinute, care depaseste pragul de 500.000 euro in echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecarui an fiscal de referinta. Pana la data de 30 iunie 2010, persoanele fizice vizate de prevederile acestei initiative legislative vor depune declaratia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie 2009. La stabilirea valorii patrimoniului pentru care se datoreaza impozit anual asupra averii se vor avea in vedere atat elemente de activ cat si cele de pasiv, initiativa legislativa propunand si o serie de exonerari si deduceri. Acest impozit se va calcula in functie de patrimoniul detinut de persoana fizica sau familie, inclusiv cel apartinand copiilor minori.

Ce inseamna avere impozabila

Sunt impozabile, in sensul vizat de propunerea legislativa: ansamblul bunurilor imobiliare si mobiliare, drepturile banesti si valorile apartinand contribuabilului persoana fizica, sotului/sotiei, precum si copiilor minori. Legea considera ca trebuie sa faca obiectul exonerarii de la plata impozitului pe avere:
a)cladirile apartinand patrimoniului cultural national;
b)mobilierul uzual al locuintei de domiciliu, cu exceptia antichitatilor;
c)drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuala apartinand contribuabilului sau mostenitorilor, care nu au facut obiectul vreunei cesiuni;
d)plasamente financiare: titluri de plasament, bonuri de trezorerie, contracte de asigurari de viata si altele asimilate;
e)renta viagera;
f)pensia privata capitalizata;
g)partile sociale si actiunile detinute la societatea comerciala la care persoanele fizice isi exercita activitatea de baza;
h)masini si utilaje agricole precum si constructii agricole.
De asemenea, initiatorul legii considera ca la stabilirea impozitului pe avere datorat sa se ia in calcul si datoriile care greveaza bunurile ce compun patrimoniul, impozitele si taxele deja platite pentru aceste bunuri, precum si sa se procedeze la aplicarea unor deduceri personale si in functie de numarul copiilor si numarul persoanelor in varsta sau cu dizabilitati, dupa caz, aflati in ingrijire. Procedura de declarare si de calcul a impozitului anual pe avere se va stabili prin normele metodologice aprobate prin Hotarare de Guvern, care vor prevedea atat nivelul deducerilor cat si formularele necesare, metodele de evaluare pe categorii de active si pasive, precum si precizari in sprijinul contribuabilului.