Deputatul PD Augustin Zegrean, care va ocupa postul de judecator al Curtii Constitutionale, a declarat ieri ca, in opinia sa, dupa modificarile aduse Legii ANI prin ordonanta de guvern, aceasta va putea fi pusa "cat de cat" in aplicare.

Potrivit democratului Augustin Zegrean, actuala forma a Legii ANI a necesitat mai multe modifari fata de varianta initiala adoptata in Senat. "Din pacate, in legea adoptata la Senat au fost si alte greseli, se faceau trimiteri la diverse dispozitii legale abrogate. Daca ar fi ramas in felul acela, legea nu ar fi putut fi aplicata niciodata. Era un text care spunea, de exemplu, ca art. 11-18 din Legea 15/1996 se abroga si, mai incolo, mai la vale cu trei randuri, se aplica situatiile din articolele in care tocmai le-au abrogat mai sus. Legea a avut traiectoria ei, este tarziu sa mai vorbim despre ea.
Acum este, cat de cat, in stare de a putea fi pusa in aplicare, urmeaza ca pana la 25 noiembrie sa se faca demersurile pentru infiintarea agentiei si dupa aceea sa-si indeplineasca atributiile", a declarat Zegrean, intr-o conferinta de presa. Acesta a amintit ca daca Legea ANI ar fi ramas in forma votata de Senat, doar cei cu averi mici ar fi putut fi verificati de agentie. "Era acolo o dispozitie care spunea ca, daca diferenta intre averea de la inceputul mandatului si cea de la sfarsit este mai mare cu 10%, se declanseaza din oficiu cercetarea. Asta ar fi insemnat ca la averile foarte mari niciodata nu s-ar fi ajuns sa se poata verifica", a declarat Zegrean.

Declaratiile de avere se depun in iunie

Deputatul PD a explicat si de ce s-a modificat data pana la care trebuie depuse declaratiile de avere. "O discutie uriasa a fost pe tema datei pana la care toti cei prevazuti in lege sunt obligati sa-si reinnoiasca declaratiile de avere. In ordonanta, si acum in lege, va fi cuprins termenul de 15 iunie pana la care toti trebuie sa-si reinnoiasca declaratiile pentru anul anterior. Cele pentru 2006 au fost actualizate pana la 31 decembrie 2006. Deci 2006 e gata. S-a adoptat solutia cu 15 iunie, fiindca pana la 31 decembrie nu se poate sti ce venituri ai realizat in anul respectiv", a spus Zegrean.
Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii ANI a fost adoptata miercuri de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, fara a se face amendamente de fond, ci doar amendamente vizand corelarea acesteia cu legislatia existenta. Ordonanta de urgenta a reunit voturile tuturor deputatilor juristi prezenti la sedinta, respectiv 16.