Patru deputati liberali, Catalin Micula, Cornel Popa, Cristian Boureanu si Relu Fenechiu, au depus la Parlament un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, proiect ce vizeaza indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului.
Deputatul Catalin Micula a declarat ca, prin acest demers legislativ, initiatorii incearca sa faca o reparatie morala si financiara pentru mamele care intra in concediu postnatal de ingrijire copil si care au avut initial un salariu mai mare decat indemnizatia acordata pentru concediul maternal de pana la doi ani, plafonat de fostul Guvern PSD.
Potrivit propunerii legislative, se stabileste un plafon minimal de 85% din salariul mediu brut pe economie, fara a se mai plafona indemnizatia pentru mamele care au un salariu mai mare decat salariul mediu brut pe economie. Acestea din urma vor avea indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului stabilita la 85% din media veniturilor lunare din ultimele sase luni anterioare primei zile de concediu medical.
Proiectul mai prevede pentru mamele care doresc sa se reintoarca la serviciu mai devreme decat perioada de doi ani sa se instituie, suplimentar, un cos al copilului echivaland cu valoarea salariului minim brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.