Senatorul PSD Adrian Tutuianu a facut cateva observatii cu privire la modificarea Codului Muncii, pe care le puteti citi in continuare.
Proiectul de modificare a Codului Muncii reprezinta numai prima etapa dintr-o succesiune de masuri legislative de natura, pe de o parte, sa rupa echilibrul care trebuie sa existe pe piata muncii, intre drepturile si obligatiile angajatorilor si salariatilor, iar pe de alta parte, sa conduca la diminuarea rolului organizatiilor sindicale constituite in scopul apararii drepturilor prevazute in legislatia nationala, in pactele, tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte, precum si in contractele colective de munca si promovarii intereselor profesionale, economice, sociale, culturale si sportive ale membrilor acestora.
Astfel, in etapa urmatoare vor fi probabil modificate radical in aceeasi directie si celelalte acte normative care constituie in momentul de fata, alaturi de Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, fundamentul sistemului legislativ avand ca obiect de reglementare relatiile de munca, respectiv: Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, Legea nr. 54/2003 a sindicatelor, Legea nr. 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca.
Prin proiectul propus sunt nesocotite dispozitiile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, care prin art. 6 impun ca proiectul de act normativ sa instituie reguli necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa.
Solutiile pe care le cuprinde trebuie sa fie temeinic fundamentate, luandu-se in considerare interesul social, politica legislativa a statului roman si cerintele corelarii cu ansamblul reglementarilor interne, precum si ale armonizarii legislatiei nationale cu legislatia comunitara si cu tratatele internationale la care Romania este parte. Pentru fundamentarea noii reglementari se va porni de la dezideratele sociale prezente si de perspectiva, precum si de la insuficientele legislatiei in vigoare.
Prin comparatie, observam ca proiectul in discutie nu numai ca nu corespunde interesului social, dar in plus are un pronuntat caracter anti-social, conducand la imobilizarea raporturilor de munca la un nivel la care posibilitatile de reactie a salariatilor, dar si a patronatelor, ca parteneri sociali, prin adaptarea normei legale la propriile nevoi, sunt aproape negate.
Prin eliminarea referirilor la contractul colectiv de munca se produce o intoarcere in timp din punct de vedere al reglementarii relatiilor de munca, materializandu-se in primul pas in directia suprimarii celei mai elocvente forme de democratizare a raporturilor de munca, prin care decizia normativa a fost coborata la nivelul partenerilor sociali, respectiv CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA.