Inpolitics : Lazaroiu, grenada ofensiva care ii salveaza scaunul lui Boc? (Autor : Bogdan Tiberiu Iacob)

Debarcarea lui Sebastian Lazaroiu a luat prin surprindere scena politica si va face valuri zile in sir in sanul puterii. Deocamdata nu e clar motivul real al schimbarii din functia de ministru, dar scenariul cel mai fierbinte este cel potrivit caruia el a fost sacrificat de Boc intr-un moment in care se pusese iarasi pe tapet, conform unor surse politice de varf, inlocuirea sa de la carma executivului.
Oficial, Lazaroiu a fost schimbat pe motiv de prejudicii aduse imaginii PDL, numai ca aceasta varianta ia apa prin toate incheieturile.
In primul rind, Lazaroiu critica partidul de multa vreme, si nu a primit niciodata vreun cartonas galben din acest motiv, pentru a se vorbi de eliminarea sa dupa recidiva. Nu e corect politic sa iei gatul unui om fara avertisment, cu atat mai mult cu cat problemele PDL sunt cu totul diferite de cele ale guvernului. Lazaroiu putea fi debarcat, in mod normal, mai ales pentru ca e independent, daca ar fi gafat in activitatea de ministru, nu in cea de analist politic prea guraliv.
In al doilea riand, precipitarea lui Boc este cel putin suspecta, o asemenea decizie ar fi presupus discutii oficiale in forurile de conducere ale partidului. Modul in care s-a procedat nu e catusi de putin favorabil imaginii PDL, exact in momentul cand partidul se chinuie mai tare sa isi schimbe lookul politic.
In fine, e vorba de si de o eroare mediatic-strategica: debarcarea lui Lazaroiu acopera un scandal care venea manusa puterii, e vorba de meciurile din interiorul USL, intre PC si PSD si nu numai.
Singura explicatie plauzibila, in acest moment, e ca Lazaroiu a fost folosit de Boc pe post de grenada ofensiva contra lui Traian Basescu. Pentru cei mai putin familiarizati cu militaria, grenada ofensiva nu are efect de ranire, ci creeaza doar o perdea de fum la adapostul careia o anume tabara se repliaza.
In cazul lui Boc, decizia ar putea da un semnal de rezistenta catre Palatul Cotroceni, in conditiile in care Basescu lua in calcul schimbarea premierului in toamna aceasta, cel mai probabil in favoarea unui premier independent (George Maior, dupa unele zvonuri, Lazaroiu insusi, dupa altele). Intre cei care au dat ca sigura schimbarea lui Boc s-a numarat, acum trei zile, inclusiv Mircea Geoana, in cadrul unui interviu acordat lui Ion Cristoiu, la B1TV.
Boc nu se da dus, insa, iar numirea Sulfinei Barbu, angrenata intr-o importanta lupta in aceasta perioada pentru recastigarea sefiei femeilor pedeliste, dovedeste un soi de pact intre premier si gruparea Sulfinei. Cu postul de ministru in buzunar, Barbu va castiga fara drept de apel.
Cum, pana acum cel putin, in spatele deciziei premierului se plaseaza si nume precum Ioan Oltean, Gheorghe Flutur ori Sorin Frunzaverde, adica vechea garda, in timp ce noua garda, cu Raluca Turcan in frunte, nu o agreeaza, s-ar putea ca zilele urmatoare sa aduca noi tensiuni in partid. Totul depinde de felul in care Basescu va receptiona lovitura data de greii PDL. Pana atunci, sa spunem ca Lazaroiu e negru de suparare de la prea multa Alba ca zapada.