Vicepresedintele PIN Lavinia ßandru se va adresa Cancelariei prim-ministrului pentru a propune modificarea Legii CNSAS astfel incat, indiferent de decizia consiliului, toti politicienii care au angajament la Securitate sa fie obligati sa-si publice dosarul, daca vor sa ramana in viata publica si politica.
"Noi venim cu o propunere, in completarea eliminarii sintagmei de colaborare cu Securitatea ca politie politica, si vom lua legatura cu Cabinetul prim-ministrului, mai exact cu Marius Oprea", a declarat ßandru ieri. Ea a adaugat ca "in cazul in care ei fac modificari la Legea CNSAS, sa se vina si cu modificarea pe care o propunem noi: indiferent de verdictul CNSAS, toti oamenii politici care au semnat un angajament cu Securitatea si care doresc sa ramana in viata publica si politica sa-si faca public dosarul de colaborator". Conform acesteia, "avalansa" de deconspirari a provocat numeroase probleme. "Va aduc aminte ca a existat, in istoria Romaniei, un scandal Berevoiesti, unde s-au ars zeci de mii de dosare", a mentionat ßandru. Ea a mai spus ca "totodata, au existat sefi de Servicii secrete, cum e domnul Ioan Talpes, care s-a mandrit ca in biroul lui a gasit celebrele jachete (microfilme speciale - n.r.) la care avea acces liber. Asta inseamna ca putea sa adauge, sa ia orice document". ßandru este de parere ca, prin faptul ca Talpes a avut acces la acele jachete, nu mai exista siguranta ca acelea au ramas intacte. "Prin urmare, CNSAS lucreaza cu un material nepotrivit, incomplet", a spus ea.

Goana dupa microfilme

Potrivit lui ßandru, exista si "o veste buna", pentru ca, undeva, in Romania, exista un loc sau mai multe unde exista toate documentele fostei Securitati, pentru ca au fost microfilmate. Ea a spus ca se vorbeste, in acest sens, de locatii la Bran, Pitesti, sau in judetul Dambovita, fiind vorba de o unitate militara cu regim special in care nu a intrat nimeni dupa 1989. "Fac un apel la CSAT sa identifice aceste locatii si sa ia decizia ca microfilmele sa fie puse la dispozitia CNSAS. Acolo se afla tot adevarul. Pe baza acestora sa faca CNSAS-ul cercetarile", a declarat ßandru.