Episcopul Tökés László a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, la Targu Mures, ca accepta propunerea a sase organizatii non-UDMR de a candida ca independent la Parlamentul European.
Episcopul s-a dovedit extrem de iritat de intrebarile in limba romana ale ziaristilor si a spus ca in Europa unita trebuie sa se vorbeasca limbile oficiale, adica maghiara. In sala unde s-a organizat intalnirea cu presa mirosea puternic a bautura, iar interlocutorii aveau mari probleme de exprimare. Tökés a continuat sa raspunda ziaristilor in limba maghiara, chiar daca intrebarile ii erau adresate in limba romana, iar la altele a refuzat sa raspunda. Cel mai mult l-a iritat intrebarea legata de finantarea campaniei electorale. Intrebat daca va primi fonduri de la Viktor Orban, liderul FIDESZ, formatiune care sustine organizatiile separatiste, episcopul a izbucnit intr-o criza de nervi. Tökés a precizat ca nu este treaba lui strangerea celor 100.000 de semnaturi necesare, ci a celor sase organizatii care il sustin. Cele sase organizatii sunt Consiliul National Secuiesc, Uniunea Civica Maghiara, Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania, Consiliul Tineretului Maghiar, Tineretul Maghiar Ardelean si Asociatia Civica Maghiara din Bihor. Toate aceste formatiuni sunt formate din aceiasi oameni si pana acum nu au reusit sa stranga 25.000 de semnaturi necesare pentru a deveni partid politic.

Autonomia teritoriala ca program politic

Episcopul nu are inca niciun program politic, dar a spus ca il finaliza pana saptamana viitoare. Oricum, principala tema este autonomia teritoriala. Acesta este si motivul pentru care separatistii s-au despartit de UDMR, convinsi ca liderii Uniunii nu fac suficient pentru atingerea acestui scop. Episcopul Tökés László a atacat din nou conducerea UDMR, formatiune pe care nici macar nu a votat-o la alegerile din 2004. Senatorul Gyorgy Frunda a spus ca aceasta va fi cea mai umilitoare infrangere a episcopului, care a fost candva presedintele de onoare al UDMR. Episcopul a recunoscut ca si intre cele sase organizatii separatiste exista tensiuni, dar considera ca problemele au fost generate tot de UDMR.