Markó Béla stie ca organizatia pe care o conduce are "posibilitati limitate" in contextul alegerilor pentru europarlamentare, putand sa obtina doua, maximum trei, locuri. O lista comuna UDMR-László Tökés ar creste sansele de reprezentare a maghiarilor la Bruxelles. Discutia hotaratoare si clarificarea listei comune ar putea sa aiba loc in cursul acestei saptamani.
Presedintele UDMR, Markó Béla, a declarat ca UDMR mentine oferta pentru o lista comuna cu László Tökes la PE. Liderul Uniunii a precizat ca lista UDMR a fost finalizata de Consiliul Reprezentantilor Unionali si ca, "daca are loc o schimbare, atunci tot CRU trebuie sa decida". "Cred ca in acest moment ar trebui sa discutam pe cine includem pe lista, si nu pe cine scoatem de pe lista. Pe de alta parte totusi, un principiu de baza pentru noi toti ar trebui sa fie prezumtia de nevinovatie. Trebuie sa asteptam sentinte in cazul oricarei persoane, nu numai in cazul demnitarilor impotriva carora are loc o urmarire penala. Pana ce nu exista o astfel de concluzie, trebuie sa avem prezumtia de nevinovatie", a mai aratat el. Markó Béla a afirmat ca i-a adresat deja o invitatie lui László Tökés "pentru a discuta eventualele prioritati comune, eventualele scopuri comune, cat si o eventuala participare comuna pe lista UDMR", dar ca nu a primit inca un raspuns.

Cerere de eliminare

De cealalta parte, László Tökés a anuntat o platforma de negociere in cadrul discutiilor cu liderul UDMR, Markó Béla. "Nu ma voi multumi cu includerea candidaturii mele la Parlamentul European pe lista UDMR, ci voi mai cere doua lucruri". Daca primul aspect se refera la acordul Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, al Consiliului National al Secuilor si al Uniunii Civice Maghiare, cel de-al doilea este mult mai delicat. Potrivit platformei pe baza careia Tökés este dispus sa negocieze, conditia se refera la "eliminarea de pe lista a eventualelor candidaturi ale politicienilor UDMR banuiti de coruptie, precum Nagy Zsolt, Verestoy Attila sau altii". (Carmen Corbu)