Vicepresedintele PD Cezar Preda a declarat la Buzau, ca PD nu a avut, nu are si nu va avea propuneri pentru functiile de conducere in cadrul serviciilor secrete si l-a atacat pe aceasta tema pe liberalul Eugen Nicolaescu.
"Aceste propuneri apartin constitutional presedintelui si Parlamentului in intregul sau. L-am vazut pe ministrul Sanatatii, pe care oamenii il asteptau cu o declaratie privind deblocarea crizei din sistemul sanatatii si nu sa discute despre serviciile secrete si propunerile de un an ale liberalilor. Imi pare mai mult o lupta dupa ciolan decat a interes national pentru populatie si pentru programul de guvernare. Eu ma dezic de astfel de comportamente si ii rog pe toti oamenii politici si din PD si din PNL sa nu mai faca asemenea afirmatii privind preocuparea noastra dupa posturi", a afirmat vicepresedintele PD.
Preda a afirmat ca reforma serviciilor secrete este atributia Parlamentului si a sefului statului. "Nu poate un partid politic sa-si faca un program si un proiect pe seama serviciilor secrete. As vrea sa cred ca nu este un interes pe zone de putere, ci mai degraba o noua incercare de a-l ataca din nou pe presedintele Basescu", a incheiat Preda.
In PD s-au vehiculat, vineri, numele lui Claudiu Saftoiu, Mihai Stanisoara si Sorin Frunzaverde pentru nominalizarea la sefia SIE sau SRI. Ministrul Sanatatii, liberalul Eugen Nicolaescu, a declarat, tot vineri, ca Partidul National Liberal are cate trei propuneri pentru functiile de director al SRI, respectiv SIE. "Avem trei propuneri de cand asteptam ca Traian Basescu sa procedeze la schimbarea acestor sefi de servicii mosteniti de la regimul anterior. Propunem apolitici sau oameni a caror incarcatura politica nu conteaza", a spus Nicolaescu, refuzand sa-i nominalizeze.
Sambata, Nicolaescu a propus numirea noilor sefi ai serviciilor secrete, concomitent cu modificarea legislatiei privind securitatea si apararea nationala. "Colegii din PNL au o serie de amendamente la proiectele de legi vizand securitatea nationala in ansamblu si apararea nationala. Cred ca aceste numiri ale sefilor de servicii secrete ar trebui sa se faca simultan cu modificarea legislatiei in domeniu, astfel incat eficienta acestor servicii sa se dovedeasca efectiv in realitate, iar aceste servicii sa nu mai desfasoare activitati comerciale, de probleme politice, ci de siguranta nationala. Astazi avem o criza importanta in ceea ce priveste securitatea nationala", a declarat, intr-o conferinta de presa, la Cluj, Eugen Nicolaescu. El a sustinut ca, in momentul de fata, fiecare forta politica responsabila trebuie sa se preocupe de felul in care vor arata viitorii sefi de servicii secrete, "pentru ca de cum vor fi si cum vor actiona depinde securitatea nationala a Romaniei".
Ministrul a reiterat pozitia PNL, potrivit careia viitorii sefi de servicii secrete nu ar trebui sa fie oameni politici, ci profesionisti. "Noi avem mai multe candidaturi pentru fiecare functie in parte, care au fost stabilite cu un an inainte. Am stabilit un set de criterii de natura profesionala ca toata lumea care doreste ca aceste servicii sa fie profesioniste sa ia in calcul numirea pe criterii profesionale", a adaugat Eugen Nicolaescu.
Proiectele de modificare a legilor securitatii au provocat numeroase controverse in privinta incalcarii unor principii ale democratiei, atunci cand au fost dezbatute in CSAT, chiar presedintele Traian Basescu fiind criticat si acuzat ca vrea sa dea puteri mai mari serviciilor secrete. Liberalii au fost printre principalii critici, iar proiectele au fost transmise spre analiza Comisiei parlamentare de control al SRI si Comisiilor de aparare. Desi proiectele erau secrete, pasaje din acestea au aparut in presa, criticile sporind. Proiectele au fost trimise pana la urma Guvernului, care ar trebui sa adopte forma finala si sa le transmita Parlamentului pentru dezbatere si aprobare. PNL a anuntat ca are propriile propuneri la noua legislatie, dar pana acum nu le-a facut publice.
Sefii SRI, SIE si DGIPI, respectiv Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, au demisionat, joi, din cauza situatiei create in urma eliberarii lui Omar Hayssam.