Senatorul Nicolae MOGA a sustinut o declaratie politica intitulata: Adoptarea Codexurilor pe materii. Obligatia cetatenilor este de a respecta legea, datoria statului este de a asigura un acces facil la legislatia in vigoare.
Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Declaratia mea porneste de la citatul filozofului grec Aristotel: Legea inseamna ordine iar o lege buna inseamna o ordine buna”.
Legile modeleaza si ordoneaza raporturile sociale dintre oameni. Fiecare sedinta de plen transforma initiativele legislative in legi.
Incepand cu anul 2001 se produc, in medie, intr-un interval de 3 ani, aproximativ 3000 de acte normative de baza.
In acest sens pot cita rezultatul unei statistici efectuate de Consiliul Legislativ :
- Numai in anul 2013 s-au adoptat un numar de 1701 acte normative, de baza sau modificatoare, 384 de legi, 32 de ordonante, 115 ordonante de urgenta, 1170 de hotarari ale Guvernului”.
De retinut ca, in aceasta statistica, nu sunt luate in considerare si actele normative adoptate de autoritatile administratiilor publice de specialitate si autoritatile administrative autonome (ordine, instructiuni, norme metodologice, tehnice, regulamente, circulare, decizii etc.), pentru care Consiliul Legislativ nu acorda, potrivit legii, avize, dar tine o evidenta a lor. Conform evidentei oficiale, la nivelul anului 2013 existau un numar de 13.562 de acte normative de baza.
Existenta statului de drept intr-o societate democratica presupune in primul rand respectarea legii. Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii. Dar daca obligatia cetatenilor este de a o respecta, atunci datoria statului este de a face tot ce-i sta in putinta pentru a asigura un acces facil la legislatia in vigoare.
La acest obiectiv se refera demersul meu rezultat atat din dialogul cu cetatenii dar si din discutiile purtate cu reprezentantii Consiliului Legislativ. Se evidentiaza astfel, necesitatea unei temeinice reorganizari a cadrului legislativ prin adoptarea Codexurilor pe materii - document care va cuprinde, pe categorii de acte, intregul fond normativ in domeniul vizat cu starea juridica corespunzatoare.
Pentru exemplificare tin sa mentionez numai un exemplu. Legea Timbrului Cultural a generat vii dispute. Acestea au fost generate, in mare parte, de faptul ca Legea culturii are o vechime de peste 20 de ani, iar o Lege a cartii nu exista pana in prezent.
Reusita demersului de elaborare a Codexurilor va conduce la identificarea necesarului de reglementare a unor domenii de activitate si eliminarea suprareglementarii acestora, dar si eliminarea reglementarilor contradictorii sau caduce.
Rezultatul final al acestui proces laborios va fi unul benefic, constand din:
- dezvoltarea ulterioara a unor acte normative mai clare si mai usor de inteles pentru cetatean.
- un cadru legislativ coerent care ajuta societatea sa-si defineasca si sa urmareasca mai usor respectarea regulilor impuse de actele normative.
- un sprijin pentru oamenii de afaceri pentru a-si face previziuni pe termen lung asupra propriilor proiecte. E important sa stii ca te poti baza pe un anumit nivel de fiscalitate in urmatorii ani, fara sa fii nevoit sa-ti schimbi zilnic predictiile.
Pornesc de la premisa ca in materie de legislatie nu conteaza cantitatea ci calitatea, dominanta fiind data de suplete, limbaj explicit si usurinta in interpretare si aplicare.
Consider ca acest demers va intruni sprijinul factorilor responsabili, convins fiind ca la implinirea a 25 de ani de parlamentarism democratic se impune o asemenea initiativa.