Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, ieri, la Cotroceni cu partidele parlamentare. Singurii care au refuzat invitatia sefului statului sunt liderii PRM. Se discuta despre introducerea votului uninominal, modificarea Constitutiei, dar si despre alcatuirea unei noi majoritati parlamentare care sa duca la formarea unui nou executiv stabil. Pentru prima data dupa referendumul din 19 mai, Traian Basescu s-a intalnit cu cei care au decis suspendarea sa. Delegatia liberala a fost condusa chiar de liderul Calin Popescu Tariceanu. Dupa aceste consultari, seful statului se va adresa Parlamentului, miercuri sau joi.
PSD a terminat deja consultarile de la Cotroceni. Ei au discutat despre o majoritate parlamentara transparenta. Liderul social-democrat, Mircea Geoana, propune ca solutie pentru criza politica actuala: un nou guvern, cu un mandat de un an. Intr-un interviu pentru Mediafax, Mircea Geoana s-a autoinclus pe lista posibililor prim-ministri, pe care se mai regasesc liderul PLD Teodor Stolojan, guvernatorul BNR Mugur Isarescu dar si actualul premier Calin Popescu Tariceanu.
Mircea Geoana spune ca noul cabinet trebuie sa fie rezultatul negocierilor, in plus, liderul PSD vorbeste pentru prima oara despre organizarea de alegeri anticipate in iunie 2008.
Liberalii au venit la consultarile cu seful statului pentru a discuta despre votul uninominal, legea lustratiei si pachetul legislativ privind siguranta nationala. In plus, PNL va reclama paternitatea temelor pe care Traian Basescu vrea sa le prezinte.
Primii care au intrat la presedinte au fost reprezentantii PSD la ora 10.00, ei au fost urmati de Partidul National Liberal la ora 11.00, Partidul Democrat a veni la ora 12.00, iar apoi Grupul Minoritatilor Nationale la ora 13.00 si UDMR la ora 15.00. Cei care au incheiat ziua au fost liderii Partidului Conservator care au ajuns la Cotroceni la ora 17.00. Singurii care vor boicota invitatia presedintelui sunt cei de la PRM.
 
' Mircea Geoana: "Alegerile anticipate nu mai sunt de actualitate"
Mircea Geoana, presedintele PSD, a precizat la iesirea de la consultari cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, ca Partidul Social Democrat "apreciaza reluarea dialogului cu partidele parlamentare". El considera ca reinceperea negocierilor reprezinta un semn de normalitate in politica romaneasca.
"Romania are nevoie in acest moment de un Guvern stabil, eficient, cu o larga sustinere", a sustinut Geoana, adaugand ca "discutia cu privire la alegerile anticipate nu mai este de actualitate". Liderul PSD a precizat ca un alt subiect dezbatut este cel legat de votul uninominal. Mircea Geoana a spus ca PSD sustine aceasta lege, propunand sa se aplice sistemul votului uninominal si la nivel local.
De asemenea, Geoana a declarat ca reforma Constitutiei este necesara, dar "trebuie facuta dupa o dezbatere publica intensa". El a sustinut ca posibila data pentru revizuirea Constitutiei mai 2009.
 
' Calin Popescu Tariceanu: "PNL sprijina revizuirea Constitutiei"
Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL, a precizat ieri, dupa intalnirea de la Cotroceni cu Traian Basescu, ca alegerile pentru Parlamentul European sunt o necesitate si o obligatie a Romaniei. El considera ca decizia pe care a luat-o inaintea referendumului pentru demiterea presedintelui, si anume aceea de a nu organiza alegeri europarlamentare in aceasta primavara a fost o decizie corecta. Tariceanu a declarat ca alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc in aceasta toamna.
Liderul PNL a spus ca liberalii au discutat la consultari si despre revizuirea Constitutiei. Ei sunt de acord cu schimbarea acesteia, mai ales pentru ca "este un model singular in Europa care creeaza probleme de comunicare intre institutiile statului". Calin Popescu Tariceanu este de parere ca exista in acest moment o majoritate guvernamentala. "Parlamentul a acordat in aprilie un vot de incredere Guvernului", a completat Tariceanu.
' A.T., R.T.