Chiar daca Partidul Conservator nu se pronuntase inca pe tema anticipatelor, liderii partidelor guvernamentale au discutat ieri despre modificarea legii electorale - prin emiterea unei ordonante de urgenta, dupa cum este lesne de inteles. In principal, este vorba despre injumatatirea duratei campaniei electorale - de la 30 la 15 zile, despre reglementarea stricta a modului in care se desfasoara campania in mass-media audio-vizuale si despre obligativitatea folosirii cartii de alegator.
Ulterior intalnirii, reprezentantul PC Daniela Popa a declarat cs partidul din care face parte are dubii legate de oportunitatea limitarii duratei campaniei electorale la doar 15 zile, motiv pentru care a si cerut timp de gandire. Pozitia oficiala adoptata de conservatorii lui Dan Voiculescu nu numai ca lasa sa se inteleaga ca PC s-ar fi impacat cu ideea anticipatelor (desi intalnirea Coalitiei a devansat cu cateva ore bune pe cea a conducerii PC) dar a fost si in evidenta contradictie cu clasicele comentarii colaterale - conform carora intre conservatori si restul colegilor din coalitie s-ar fi creat o mare bresa din cauza refuzului Aliantei de a micsora pragul electoral pana la 3 la suta (limita mult mai convenabila PC-ului). Asa cum ne-au obisnuit realitatile mioritice, barfele au fost mai credibile decat afirmatiile oficiale din moment ce, la Senat (unde cele doua Comisii juridice parlamentare dezbateau problema articolelor respinse de Curtea Constitutionala), conservatorii au tinut partea PSD-ului.

Juristii PSD incearca blocarea anticipatelor

Concret, desi partenerii de guvernare stabilisera, inca de dimineata, sa voteze in sensul mentinerii legilor referitoare la justitie in forma propusa de Guvern, conservatorii lui Dan Voiculescu s-au alaturat taberei adverse - formate din PSD si PRM - fapt care, combinat cu lipsa a doi liberali, a adus opozitiei victoria. Rezultatul: raportul comisiilor - care va fi prezentat maine plenului reunit al celor doua Camere - consfinteste excluderea textelor contestate de Curtea Constitutionala. Avantajul obtinut de PSD in Comisiile juridice a mai fost completat si de o vadita reticenta a ministrului de Externe, Razvan Ungureanu, care a insistat ieri sa vorbeasca de o „posibila” demisie a cabinetului Tariceanu in conditiile in care liberalii si democratii dau ca certa organizarea unor noi alegeri in toamna acestui an. Cu sau fara legatura cu scepticismul lui Ungureanu, ieri dupa-amiaza incepuse sa se zvoneasca faptul ca in Alianta „D.A.” s-ar discuta si varianta renuntarii la anticipate - varianta greu insa de pus in aceeasi ecuatie cu esecul inregistrat de democrati si liberali in Comisiile juridice parlamentare. Pentru ca planurile Aliantei sa se complice si mai mult, informatii credibile din interiorul PSD vorbeau despre o febrila activitate a juristilor, pusi de sefi sa identifice fara zabava caile constitutionale de blocare a declansarii anticipatelor si cele care pot duce la suspendarea presedintelui Traian Basescu. In ceea ce priveste tacerea lui Basescu, nimeni din cadrul Aliantei nu stia - sau nu voia - sa faca pronosticuri asupra timpului si continutului viitoarei iesiri publice prezidentiale pe teme de anticipate.