Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a anuntat, marti, la Antena 3, ca se retrage din "toate functiile detinute in partid". Ion Iliescu are o functie onorifica in partid, cea de presedinte de onoare, dar, in aceasta calitate, este invitat permanent in structurile de conducere ale PSD.
El a precizat ca a decis ca, la varsta de 80 de ani, sa se retraga din functiile din partid.
Iliescu a precizat ca este in dezacord cu decizia luata luni de Comitetul Executiv privind candidaturile in echipa la conducerea partidului. El a adaugat ca i se pare "nociva" aceasta idee, pentru ca in loc sa fie selectati cei mai buni pentru functiile din partid "este luat la gramada fiecare cu echipa lui".
El a precizat ca a decis ca, la varsta de 80 de ani, sa se retraga din functiile din partid.

• Iliescu: Este posibil sa ma retrag chiar din Congres

Ion Iliescu a declarat, la Antena 3, ca este posibil inclusiv sa se retraga de la Congres pentru a nu fi parte la o serie de idei pe care le-a catalogat drept "nocive si periculoase" pentru formatiunea social-democrata.
"Este posibil sa ma retrag chiar din Congres ca sa nu fiu parte la astfel de idei", a spus Iliescu.
Fostul sef al statului a explicat ca, in opinia sa, ideea unor candidaturi in echipe in cadrul PSD este "nociva si periculoasa" pentru unitatea partidului.
Ion Iliescu este fondatorul partidului. El a fost conducatorul Revolutiei romane din Decembrie 1989, care a inlaturat regimul despotic al dictatorului comunist Ceausescu.
Iliescu a fost primul presedinte democratic al Romaniei, fiind sef al statului din 1990 pana in 1996, cand a pierdut alegerile prezidentiale, insa a fost ales senator pe listele PDSR de la acea vreme. Indeplineste pentru urmatorii 4 ani functia de presedinte al partidului, pe care o paraseste in urma realegerii, la finalul anului 2000, in functia de sef al statului pentru un al doilea mandat constitutional de 4 ani.
Desi inainte cu cateva luni de expirarea ultimului mandat de sef al statului este invitat de social-democrati ca, la finalul acestuia, sa revina in fruntea partidului, la Congresul din primavara lui 2005 pierde competitia interna din PSD (fostul PDSR) in fata lui Mircea Geoana. Este insa senator PSD si lider al grupului parlamentar al partidului de la Senat in mandatul 2005 - 2008.
In 10 decembrie 2006, Ion Iliescu a fost ales, la Congresul extraordinar al PSD, in functia de presedinte de onoare, delegatii votand in unanimitate pentru desemnarea sa in aceasta functie. Alegerea lui Iliescu a avut loc la sfarsitul discursului sau, la propunerea lui Mircea Geoana.
La alegerile parlamentare din 2008, Ion Iliescu a decis sa nu mai candideze pentru un nou mandat in Parlament.
Retragerea lui Ion Iliescu din prim planul politicii semnifica incheierea unei epoci importante din istoria Romaniei. Numele lui Ion Iliescu este strans legat de ruptura de dictatura comunista si trecerea Romaniei la un regim democratic. El lasa romanilor o tara pe deplin integrata, de cativa ani, in NATO si Uniunea Europeana. Partidul pe care Ion Iliescu l-a creat - acualmente singurul partid de stanga din Romania - trece printr-o perioada de reasezare si adaptare la noua societate.