Procurorul general Codruta Kovesi a declarat, joi, ca discutia de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cu presedintele Traian Basescu pe tema Raportului Comisiei Europene a fost constructiva, apreciind ca raportul de tara face o radiografie a sistemului judiciar.
In ce priveste Ministerul Public, Kovesi a spus ca s-a facut o analiza a obiectivelor pe care trebuie sa le urmareasca, in asa fel incat anul viitor sa fie ridicata monitorizarea. "Sunt cateva probleme specifice ale Ministerului Public, si anume rezolvarea crizei de personal, care, din pacate, nu poate fi rezolvata prin pargiile pe care le are in acest moment procurorul general. Aceasta problema a crizei de personal trebuie sa se realizeze cu concursul CSM si cu sprijinul ministrului Justitiei", a afirmat Kovesi.
Seful Ministerului Public a spus ca o alta problema ridicata a fost cea a transparentei si eficientei sistemului judiciar. "Atata vreme cat exista dubii serioase cu privire la modul de recrutare, de promovare a magistratilor in sistemul judiciar, cu siguranta nu se poate avea in vedere in actul de justitie si cred ca aici este un punct in care trebuie sa intervina toate institutiile implicate", a adaugat Kovesi.
O alta chestiune ridicata in cadrul sedintei de la CSM, la care a participat si presedintele Traian Basescu, a fost cea a specializarii magistratilor, Kovesi aratand ca la nivel Ministerului Public s-a constituit un grup de lucru pentru elaborarea unui ghid de bune practici in domeniul combaterii coruptiei si specializarea persoanelor anume desemnate pe acest sector de activitate.
Kovesi a mai spus ca urmatoarea evaluare a Comisiei Europene pe domeniul Justitiei va fi publicata in luna decembrie si ca expertii vor veni la Bucuresti pentru discutii in octombrie - noiembrie, urmand ca un nou raport sa fie prezentat in iunie 2009. "Obiectivul nostru, atat al Ministerului Public, cat si al celorlalte institutii implicate, este ca aceasta monitorizare sa fie ridicata", a declarat Kovesi.