Gheorghe Constantin alias Constiinta unui Liberal de Stanga: Un candidat cu explozie intarziata

Klaus Iohannis aduce tot mai mult cu personajul din Un politist cu explozie intarziata, interpretat de Leslie Nielsen. Defazat, pricepe greu ce i se intampla. Crede sincer ca face bine ceea ce face, dar calca permanent in strachini, intr-un mediu politic care pare sa-i fie mereu ostil.
Pe undeva Klaus Iohannis este un personaj tragic. Scos din mediul sau securizant, micul oras transilvan, cu oameni asezati si cu putine probleme, nu intotdeauna gestionate de el, s-a trezit propulsat peste noapte in fruntea unui partid mancat de orgolii si de crize interne, care are obiceiul foarte pamantean de a-si canibaliza sefii, cu o viteza demna de lucruri mai bune. Sigur, la inceput a fost flatat de saltul facut, i s-a parut ca poate sa faca ceea ce implica noua sa postura, de lider al national liberalilor. Colac peste pupaza, a fost chemat nu doar sa candideze pentru cea mai importanta demnitate a statului roman, ci si sa duca la capat unificarea cu cu PDL.
A fost liber sa faca aceste doua lucruri? Nici vorba! De fapt-si a constatat deja asta - a fost luat prizonier de un grup de interese din PNL, care trage sforile in spatele lui, si este dominat, pe de alta parte, de gasca de hiene pedeliste, gen Blaga, Olteanu, Videanu, si compania. Cu alte cuvinte, nu are nici sprijinul total al bazei partidului, nici pe cel al liderilor de la varf. Asta cu atat mai mult cu cat multi, din ambele segmente, trag serios cu ochiul spre constructia lui Tariceanu, care pare mai promitatoare, din perspectiva numirii lui ca premier, dupa victoria lui Ponta in turul II.
Campania electorala a fost un adevarat soc pentru Iohannis. A fost aruncat in lupta fara nicio pregatire. Are dificultati in a controla partidul, nu se poate baza pe el si pe fidelitatea multor oameni. Dar ce l-a derutat cel mai mult a fost perceperea propriilor limite. Abia acum a constientizat ca nu este pregatit pentru ceea ce i se cere unui presedinte, ca nu are cunostintele si abilitatile necesare.
Nu vreau sa fiu gresit inteles: Iohannis este un tip inteligent, doar ca este defazat, si, mai ales, nepotrivit pentru misiunea de acum. A intrat intr-un joc caruia nu-i cunoaste decat rudimentar, si superficial, regulile, alaturi de oameni cu care nu se potriveste, sau cu care are prea putine in comun. Politica nu se poate invata pe repede inainte. Cunostintele se acumuleaza in timp. Nu e obligatoriu sa fii si om politic pentru a fi primar. Este insa obligatoriu sa fii, daca vrei sa fii presedinte.
De asta singura strategie posibila, in acest moment, este aceea de a tacea. Oricum ar fi, nu poate face nimic. Nu este in firea lui demersul agresiv. De asta a si fost votat majoritar de romani primar al Sibiului, votul etnicilor germani fiind insuficient, daca nu chiar nesemnificativ. Cei care vorbesc pentru el nu mai au credibilitate.
Va fi votat din inertie, fiind candidatul dreptei, orice o mai fi insemnand asta in Romania. Oamenii vor iesi la vot pentru el fie din inertie, fie din ura pentru Ponta. Iar exact asta n-ar trebui sa faca echipa lui de campanie: sa transforme ura in motiv de vot. Pentru ca asta se intoarce impotriva lui Iohannis, pentru ca astfel il leaga de basescu si de mostenirea lui, il fac, simbolic, continuatorul lui. Exact de ce nu are nevoie.
Este momentul ca Iohannis sa se intrebe ce va face dupa consumarea acestor alegeri, si in cazul in care castiga - mai putin probabil - si in cazul in care pierde. Depinde de el daca vrea sau nu sa ramana in politica mare, sau se intoarce la Sibiu. Daca vrea sa ramana, este momentul sa profite de campanie pentru a-si croi un profil politic clar. Nu cred ca liberalii isi pot permite sa schimbe trei lideri intr-un singur an.
Prima decizie pe care ar trebui s-o ia, si sa o si anunte, este aceea a renuntarii la unificarea cu PDL. PNL trebuie sa continue pe cont propriu, oricat de greu ar fi asta. In noul PNL Iohannis, dar si liberalismul, ca atare, nu au nicio sansa. Vor fi anihilati de gasca pedelista, care nu are ideologie, ci doar interese, si instincte de supravietuire. Dupa care trebuie sa prezinte un proiect de refacere a unitatii liberalilor, si sa renunte la afilierea la PPE.
Este punctul meu de vedere. Sigur nu votez cu liberalii si nici cu Iohannis. Dar recunosc nevoia ca PNL sa ramana ca atare pe scena politica, nu topit intr-o constructie care va fi orice, numai liberala, nu. Iar daca liberalii vor avea rabdare inca 5 ani, vor putea face din Iohannis un candidat valabil, pregatit sa lupte cu Victor Ponta. Ma tem ca nu va fi asa. In noul PNL a inceput deja vanatoarea de vrajitoare. Tipic romanesc: noi cautam vinovati inainte de a sti daca exista vreo vina, sau care este ea, vina.
Oricum ar fi, deocamdata la dreapta este un candidat cu explozie intarziata. Si nu cu el va invinge.