Coalitia a suferita o noua infringere in razboiul pe care l-a declansat impotriva presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului - Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Curtea Constitutionala a declarat ca neconstitutionale cele mai importante articole din noile regulamente de functionare a Camerei Deputatilor si Senatului.

Decizia Curtii Constitutionale vizavi de articolele din noul Regulament de functionare a celor doua Camere ale Parlamentului ce fac referire la schimbarea pesedintilor lor a readus in discutie implicarea politica in actul judecatoresc. Asa cum era de asteptat, decizia Curtii Constitutionale a fost salutata de Opozitie. In schimb Coalitia aflata la guvernare a criticat in termeni duri hotarirea luata. E drept ca in rindul Coalitiei pozitia conservatorilor este echilibrata in comparatie cu cea a liberalilor si democratilor.

Abtineri de la comentarii

Deputatul PC Liviu Bogdan Ciuca ne-a declarat ca in acest moment nu trebuie facut nici un fel de comentariu. Asta pentru ca, inainte de a se face declaratii politice, Consiliul National de Coordonare al Coalitiei trebuie sa se intruneasca si sa ia o decizie in acest sens. "PC nu are o pozitie vizavi de decizia Curtii Constitutionale pentru ca structurile de conducere ale Coalitiei nu s-au pronuntat in aceasta problema. Proiectele noilor regulamente ale Camerelor au apartinut Coalitiei si, deci, PC nu poate spune nimic pina nu se ia o decizie comuna de catre reprezentantii partenerilor de guvernare", ne-a declarat Liviu Bogdan Ciuca. "Daca e sa vorbesc in calitate de jurist, si nu de om politic, nu pot sa fac comentarii la o decizie luata de judecatorii Curtii Constitutionale", a completat deputatul PC.

"Ne asteptam"

In numele PNL, deputatul Emil Strunga ne-a spus ca decizia Curtii Constitutionale nu i-a surprins pe parlamentarii liberali, motivul fiind reprezentat de faptul ca o parte dintre judecatorii Curtii a detinut, cu ceva vreme in urma, calitatea de membri PSD. "In acest moment se merge pe vechiul regulament al Camerei. Cel nou a fost amendat de judecatorii Curtii Constitutionale. Ma asteptam sa se intimple asa. Spun asta pentru ca la Curte sint multi judecatori care au fost membri PSD. Decizia lor nu are nici o legatura cu prevederile Constitutiei", ne-a explicat deputatul Emil Strunga. Parlamentarul ne-a mai spus si ca o pozitie a Coalitiei in sensul continuarii demersurilor de schimbare a presedintilor celor doua Camere se va lua in maxim o saptamina. "In aceasta saptamina se va stabili ce vom face in acest sens. Mai intii se va lua o decizie in cadrul Aliantei D.A. si apoi se vor purta discutii de toti cei care formeaza Coalitia", ne-a mai declarat Strunga.

Lupul, blana si interesele PSD

La fel ca si Emil Strunga, deputatul democrat Iulian Birsan considera ca judecatorii Curtii Constitutionale nu tin cont de Constitutie atunci cind iau o decizie, ci de interesele Partidului Social Democrat. Acest lucru s-ar datora, in opinia democratului, faptului ca obiceiurile vechi se uita greu. "Eram sigur ca asa se va intimpla. Lupul isi schimba blana, dar nu si obiceiul. Aici m-am referit la o parte dintre judecatorii Curtii Constitutionale. In mod normal judecatorii Curtii Constitutionale ar trebui sa fie numiti doar oameni care nu au fost implicati in politica. Dupa cum se stie, nu e cazul pentru tara noastra", considera Birsan. Omul politic ne-a mai spus si ca articolele considerate a fi neconstitutionale vor fi modificate pentru ca parlamentarii au obligatia de a respecta deciziile Curtii Constitutionale.

“Decizie fireasca”

La rindul lor, reprezentantii PRM considera ca judecatorii Curtii Constitutionale au luat cea mai buna decizie. In opinia parlamentarilor peremisti nu este normal ca reprezentantii Puterii sa incalce cu buna stiinta Constitutia si apoi sa-i acuze pe judecatorii Curtii de partizanat politic. "Eram convins ca decizia Curtii Constitutionale va fi cea anuntata luni seara. Reprezentantii din Parlament ai partidului au aratat in mai multe rinduri ca presedintii celor doua Camere nu trebuie sa fie revocati daca majoritatea politica din legislativ sufera modificari. In plus nu cred ca decizia Curtii are vreo legatura cu faptul ca mai multi judecatori dintre cei ce o compun sint fani PSD", ne-a declarat senatorul PRM Carol Dina.

S-a facut pace politica

PSD-ul a sustinut in nenumarate rinduri ceea ce, in final, Curtea Constitutionala a spus. Pe de alta parte, in opinia senatorului PSD, Viorel Stefan, s-ar fi putut trece fara probleme peste acest aspect, iar timpul rezervat discutiilor ar fi putut fi folosit mai cu folos de catre alesi. „Cred ca de fapt decizia readuce pacea politica in institutia Parlamentului Romaniei. Incerc un sentiment de regret pentru timpul pierdut in dezbateri sterile, gindindu-ma ca, daca ar fi fost consultata Curtea Constitutionala inainte de promovarea acestor dezbateri in Parlament, actul legislativ ar fi avut de cistigat”, a adaugat Viorel Stefan.

Si altii… nu raspund la telefon

Posibilitatea de a afla opinia si a celorlaltor alesi, mai precis a reprezentantului UDMR, Levente Csaba Szekely, si al ecologistilor, Petru Lificiu, ambii deputati de Galati, s-a izbit de refuzul acestora de a ne raspunde la telefonul mobil, singurul instrument de care dispunem pentru a intra in timp real in contact cu acestia. Daca tot e platit din bani publici, raspundeti la el, domnilor alesi ai galatenilor, pentru ca peste o saptamina comentariile dumneavoastra pe acest subiect nu mai intereseaza pe nimeni!

Parerile analistilor politici

Analisti politici au comentat, pentru Agentia Rompres, decizia Curtii Constitutionale privind admiterea contestatiilor PSD si PRM cu privire la articolele din textele noilor regulamente ale celor doua Camere ale Parlamentului care prevedeau schimbarea din functie a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor.

Potrivit lui Cristian Pirvulescu, deciziile Curtii Constitutionale sint inatacabile, dar, din punctul sau de vedere, hotarirea privind regulamentele celor doua Camere ale Parlamentului este "imorala", în conditiile în care unii dintre judecatori se aflau în conflict de interese. "Ma refer la patru dintre cei noua membri ai Curtii, care ar fi trebuit sa aiba bunul simt si sa nu participe la luarea deciziei, pentru ca fie au facut parte din Guvernele Vacaroiu si Nastase, fie sint apropiati ai celor doi", a spus Pirvulescu.

Stelian Tanase a declarat ca decizia era previzibila, în conditiile în care, sustine el, "majoritatea Curtii Constitutionale este compusa din membri si simpatizanti ai PSD sau rude ale unor membri ai acestui partid, iar ei nu puteau vota împotriva celor care i-au inventat ca personalitati publice". El a adaugat ca decizia Curtii dovedeste faptul ca Alianta D.A. nu si-a calculat bine resursele pe care le are în Parlament. "Este o înfringere grea pentru cei de la putere, care îi face pe oameni sa înteleaga ca exista un echilibru între fortele politice din Parlamentul Romaniei si ca un organism precum Curtea Constitutionala are propriile sale reguli", a spus analistul. Stelian Tanase a mai aratat ca nu este pentru prima data cind, "sub pretextul independentei, Curtea Constitutionala face jocuri politice" si a oferit drept exemplu în acest sens declararea ca neconstitutionala a hotaririi de guvern privind acordarea de despagubiri fostului suveran al Romaniei, Mihai I.

Dupa 12 ore de dezbateri Curtea Constitutionala a admis, luni seara, cele doua sesizari formulate de un numar de 53 de senatori si 134 de deputati PSD si PRM referitoare la neconstitutionalitatea articolelor din noile regulamente ale celor doua Camere ale Parlamentului privind revocarea din functie a presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor. Articolele contestate din textele noilor regulamente ale Senatului si Camerei Deputatilor se vor reîntoarce la Parlament pentru a fi modificate în conformitate cu decizia Curtii Constitutionale.