Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a convocat o conferinta de presa pentru a anunta ca nu e el de vina pentru lipsa apei calde, aruncand vina pe SNLO, guvern, justitie si chiar Fondul Monetar International
Dupa ce, miercuri, i-a dat afara din primarie pe ziaristii care venisera la usa cabinetului sau, pentru a-l intreba de ce s-a sistat furnizarea apei calde in jumatate din oras, primarul Craiovei, Antonie Solomon, s-a gandit totusi sa convoace ieri o conferinta de presa, pentru a-si "pune cenusa-n cap". In fata ziaristilor, edilul si-a cerut scuze pentru comportamentul sau din ziua anterioara, sustinand ca "am avut o reactie un pic nepotrivita pentru un primar", dar reamintind interdictia impusa ziaristilor de a intra in primarie, cu exceptia conferintelor de presa, pe care "le face primarul atunci cand crede ca e cazul sa comunice ceva craiovenilor". Cat despre sistarea livrarii agentului termic in 50 dintre cele 105 puncte termice ale orasului, primarul a sustinut ca el nu are absolut nici o vina in acest sens.

Datorii totale de 39,5 milioane de euro

"N-o sa se opreasca apa calda", ii asigura Solomon pe ziaristii adunati miercuri in fata cabinetului sau. Ieri, insa, dupa ce apa calda n-a mai curs la robinete, edilul a catalogat situatia drept "neplacuta" si... "corecta".
"A fost o situatie neplacuta pentru noi sa constatam ca Complexul Energetic Craiova, prin intermediul CET 2 din Bariera Valcii, a sistat furnizarea de apa calda menajera pentru o parte din populatia Craiovei, mai precis pentru 50 de puncte termice (PT) de unde erau datoriile cele mai mari. Impreuna cu cei de la Regia de Termoficare s-au stabilit cele 50 de puncte termice, din totalul de 105, care nu vor mai primi apa calda menajera. De ce s-a luat aceasta masura, care eu zic ca este corecta? Din cauza faptului ca SNLO (Societatea Nationala a Lignitului Oltenia - n.r.) a oprit livrarile de carbune catre toate CET-urile, printre care si Complexul Energetic Craiova. Deci, nu-i de vina Solomon, cum spunea unu’, asta e adevarul adevarat! Nu i se mai da carbune, cum sa-mi dea mie apa calda?", s-a dezvinovatit primarul Craiovei.
In sprijinul afirmatiilor sale, edilul a prezentat doua adrese ale SNLO - societate monitorizata de Fondul Monetar International - prin care complexul minier incunostiinta ieri atat Ministerul Administratiei si Internelor, cat si toate termocentralele cu care se afla in relatii contractuale ca, incepand cu 17 octombrie, sisteaza toate livrarile de carbune din cauza datoriilor neincasate de la furnizorii de electricitate si agent termic. La aceasta situatie s-a ajuns pentru ca populatia nu si-a achitat utilitatile catre Termoficare, Regia de Termoficare la randul ei nu si-a platit datoriile catre Complexul Energetic, iar Complexul Energetic Craiova nu are, la randul lui, banii necesari pentru achizitionarea carbunelui cu care functioneaza termocentralele. "S-a ajuns la o datorie de 170 de milioane de lei, adica vreo 38 de milioane de euro (39,5 milioane de euro - n.r.), pe care o are Regia de Termoficare Craiova catre CET 2 din Bariera Valcii si, bineinteles, populatia Craiovei catre Regia de Termoficare. Daca credeti ca sunt Iisus Cristos si rezolv toate problemele va inselati!", a spus Solomon.

Poate saptamana viitoare, insa numai pentru unii

La intrebarea care a stat pe buzele tuturor jurnalistilor, cand se va relua furnizarea apei calde, primarul Craiovei a raspuns ca, probabil, de la sfarsitul saptamanii viitoare. Insa numai in situatia in care guvernul va achita datoriile catre primarii la capitolul subventiilor pentru gigacalorie. "Noi suntem optimisti. Mi s-a promis ca miercurea viitoare, in sedinta de guvern, e posibil sa se aloce acele compensatii din partea guvernului. Daca miercuri se dau banii, joi sau cel tarziu vineri se va relua livrarea apei calde", a promis Solomon.
Chiar si in acest caz fericit, primarul a precizat ca nu toate punctele termice vor reincepe furnizarea de agent termic, ci numai acolo unde asociatiile arondate isi vor plati o mare parte din debit. Datornicii vor ramane in continuare fara apa calda si chiar fara caldura la iarna.
"Nu-i vom mai tolera pe cei cu datorii foarte mari. Pai cum sa primesti toate utilitatile si sa nu dai un leu? Populatia trebuie sa inteleaga ca trebuie sa-si plateasca utilitatile. Culmea e ca platesc pensionarii, dar nu platesc smecherii Craiovei, iar administratorii fug cu banii. Doar in doua cazuri administratorii au intrat in puscarie, atat! In rest, fura miliarde si primesc un an cu suspendare...", a mentionat Solomon.
Cat despre faptul ca vor suferi de lipsa apei calde si a caldurii inclusiv cei cu intretinerea la zi, dar care au vecini rau-platnici, edilul Craiovei a declarat ca "asta este modul de viata de la bloc - riscant".
"Sunt 3.800 de blocuri in Craiova. Asta e nesansa de a locui cu alte 20-30 de familii pe o scara. Pana nu vom face ceea ce spun eu de nu stiu cat timp si spune si directorul de la Complexul Energetic - contracte individuale sau sa gasim solutii de a opri doar aluia care nu plateste - vor fi in continuare probleme", a spus primarul.

Cel mai bun, dar cu mari lipsuri

Cu ocazia conferintei de presa de ieri, Solomon l-a laudat in mod deosebit pe directorul Regiei de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, in ciuda datoriei de 170 de milioane de lei (circa 39,5 milioane de euro) pe care aceasta regie o are la Complexul Energetic Craiova si din cauza careia s-a sistat livrarea agentului termic in jumatate din oras.
"Nu vreau sa-l laud, dar a facut niste lucruri extraordinare, mai putin partea asta de incasari. Dar partea tehnica a facut-o exemplar. E cel mai bun director din tot sistemul nostru!", a spus Solomon despre cel care e director la Termoficare de zece ani incoace.
Cu toate laudele, primarul a recunoscut ca Tudorache e vinovat atat pentru datoriile enorme, cat si pentru lipsa de comunicare cu presa si populatia. Pentru faptul ca directorul Termoficarii nu a catadicsit sa anunte populatia despre sistarea furnizarii agentului termic, Solomon l-a gasit tap ispasitor tot pe Tudorache, dar i-a gasit imediat si circumstante atenuante personale: "El e un tip mai tacut, mai posomorat, nu e prea bun la comunicare, dar in rest e bun".
Edilul Craiovei a avut cuvinte de lauda si despre fostul consilier local Sorin Iordache, in prezent director comercial la aceeasi Regie de Termoficare: "Incasarile au crescut cu 27% fata de perioada similara a anului trecut, de cand fostul viceprimar Iordache se ocupa de acel serviciu de recuperari debite al Regiei de Termoficare".