Dezbaterea principalilor trei candidati la presedintie Geoana-Antonescu-Basescu a oferit prilejul a nenumarate "intepaturi" atat intre candidati, ca si din partea sustinatorilor contracandidatilor.
O arma in dueul prezidentiabililor a fost mimica acestora, candidatii incercand sa pareze astfel de multe ori ideile sustinute de contracandidati. In aceasta privinta, Crin Antonescu s-a dovedit cel mai expresiv, chiar si atunci cand nu si-ar fi dorit. In momentul in care Geoana a abordat tema agriculturii liberalul s-a prefacut teatral ca ii vine sa caste, abtinandu-se insa si mentinandu-si gura inchisa.
Mircea Geoana, candidatul PSD, si-a pastrat aproape pe tot parcursul dezbaterii o figura sobra, serioasa, inexpresiva, dar s-a putut remarca incordarea sa. Toti comentatorii au remarcat ca Geoana are staif de presedinte de tara europeana.
Basescu si-a luat o mina mai tot timpul concentrata, dar obosit, stors, preocupat de notitele pregatite pentru confruntare. Traian Basescu a parat de mai multe ori acuzele lui Geoana si Antonescu la Elena Udrea, insa sotia sa, Maria, a fost rezervata in aplauze, chiar daca democrat-liberalii au reactionat prompt. (La confruntarea de la Cluj nevasta lui Basescu nu si-a aplaudat deloc sotul).
Atunci cand Geoana a spus ca experimentul Basescu la calea ferata a esuat, Traian Basescu a pus capul in jos, ca un invins. Cristian Tudor Popescu a comentat dur episodul la Realitatea TV, spunand ca un astfel de gest este devastator prin senzatia de om sfarsit, vinovat.
In schimb, atunci cand Geoana a vorbit despre "normalizarea" relatiilor externe ale Romaniei cu Rasaritul, din galeria democrat-liberalilor s-a strigat in mod insolent: "La Moscova". Referirea la vizita liderului PSD in Federatia Rusa a fost primita cu satisfactie de Basescu, insa, deoarece moderatorul atrasese anterior atentia sustinatorilor sa pastreze linistea in timpul dezbaterii, Basescu s-a intors catre pedelisti si le-a facut semn sa taca ducand degetul la buze.
Bloggerii preocupati de politic au facut analize mult mai sumare cu privire la unica dezbatere care a avut loc intre principalii contracandidati la presedintie.
www.coins.ro scrie: "Cu ce am ramas eu din dezbatere?"
Antonescu: Nu vreau sa votez cu Geoana ca sa scap de Basescu!
Geoana: Florile daruite sotiilor contracandidatilor, florile daruite sotiei sale si faptul ca a folosit timpul care ii fusese acordat pentru a da mana cu adversarii sai.
Basescu: Per total prestatie surprinzator de stearsa.
Nimeni nu a punctat decisiv. Nu cred ca Antonescu a reusit sa se apropie de turul II. Cred ca viitorul presedinte se va decide in dezbaterile dintre cele doua tururi si cred ca, deocamdata, Geoana este favorit, noteaza Coins.ro.
Si www.codexpolitic.us face un rezumat al intalnirii dintre cei trei candidati:
Antonescu - fara substanta, dar cu replici inteligente, motivant, uneori chiar haios.
Basescu - slaba prestatie, dar cu inconsistenta mandatului incheiat, oricat ar fi aceea.
Geoana - a fost perfect in rolul viitorului presedinte. Asta-i politican de rasa.
Ordinea si parerile mele. Sa-i spuna cineva lui Basescu sa nu mai vina cu biblioteca dupa el, ca nu intereseaza pe nimeni. Crin a inceput sa straluceasca mult prea tarziu, iar Geoana este sigur ca va fi presedinte - a prins curaj cu nevasta-sa de fata, comenteaza bloggerul.