HotNews informeaza: Detaliile investigatiei Mita in Parlamentul European. Cum au procedat jurnalistii britanici, travestiti in falsi lobbyisti pentru a-l atrage in capcana pe Adrian Severin
Intr-o discutie online pe site-ul publicatiei Sunday Times, unul din jurnalistii care au realizat investigatia incognito a povestit ca publicatia detine mai multe ore de inregistrari in care Adrian Severin si ceilalti doi europarlamentari "sunt dispusi sa fie angajati pe bani pentru a modifica legislatia". Jurnalistii sustin ca au documentat subiectul mai multe luni si ca insusi Adrian Severin le-a explicat ca sumele de bani pe care urma sa le primeasca le va "masca" sub forma de contracte de consultanta.
Jurnalistul Jonathan Calver a povestit in cadrul unei discutii online pe site-ul Sunday Times cum a fost realizata investigatia in cadrul careia europarlamentarul Adrian Severin s-ar fi oferit sa sustina un amendament la o directiva europeana contra unor sume de bani.
"Documentam de ceva vreme zvonurile potrivit carora membri ai Parlamentului European erau platiti de companii pentru a schimba legislatia. Am contactat un numar de europarlamentari spunandu-le ca suntem lobbyisti care lucreaza pentru clienti dispusi sa plateasca politicieni care sa influenteze legile in timpul procedurilor de adoptare. Trei europarlamentari, politicieni cu experienta care au detinut functii in guvernele din tarile lor, au inaintat amendamente la legislatia financiara pe baza intelegerii ca vor fi platiti pentru serviciul lor. Toate amendamentele erau in beneficiul mediului de afaceri si nu a consumatorului."
Jurnalistul mai povesteste ca intreaga investigatie a pornit in urma unor ponturi si ca cei trei europarlamentari au fost filmati in diverse locatii in timpul intalnirilor cu presupusii lobbyisti.
"I-am filmat in secret pe cei trei europarlamentari in timpul discutiilor in restaurante si in birouri. Avem ore de inregistrari care demonstreaza ca sunt dispusi sa fie angajati pe bani pentru a modifica legislatia. Intentia noastra nu a fost sa contribuim la euroscepticism ci, dimpotriva, la un Parlament mai bun cu reguli stricte si un sistem de monitorizare al europarlamentarilor mai bun. Regulile care ii obliga sa declare ce au sunt vagi, nu exista un watchdog care sa mentina standardele iar sanctiunile sunt patetice. Pentru incalcarea regulilor, pedeapsa pentru un europarlamentar este supendarea pentru zece zile, timp in care isi pastreaza totusi dreptul de a vota. In realitate, nimeni nu este suspendat cu adevarat", a mai povestit Jonathan Calver.
Jurnalistii de la Sunday Times noteaza ca au inceput documentarea in vara anului trecut, cand doua surse separate le-au declarat ca lobbyisti din Bruxelles platesc in mod constant europarlamentari pentru a modifica legislatia. Pentru a testa integritatea europarlamentarilor si veridicitatea informatiilor legate de platile lobbyistilor, jurnalistii de la Sunday Times au inventat o companie de lobby, dar si o companie de investitii din Rusia. Prin interemediul celor doua companii false jurnalistii au contactat 60 de europarlamentari. Dintre acestia, 14 s-au aratat interesati de propunerile asa-zisilor lobbyisti. In final, doar Adrian Severin, Zoran Thaler (Sovenia) si Ernst Strasser au intrat in dialog cu ziaristii de la Sunday Times deghizati in lobbyisti.