DeCeNews - Presa portocalie a devenit anti-Udrea. Basistii, consternati de hotararea lui Basescu

Editorialistii care au sustinut regimul Basescu sunt consternati de hotararea acestuia de a o sustine pe Elena Udrea la sefia PDL. Ei incearca sa inteleaga miscarea presedintelui. De la Dan Turturica la Andreea Pora, jurnalistii resping incercarea sefului statului de a o propulsa pe Elena Udrea la timona PDL. Presa portocalie oscileaza intre o miscare a sefului statului prin care isi pregateste terenul pentru a prelua presedintia PDL si o scindare a actualei formatiuni in doua tabere, cu una dintre ele de natura basista.
Dan Turturica scrie intr-un editorial pentru Romania Libera ca Traian Basescu arata prin alegerea sa ca nu doreste ca PDL-ul sa se curete de corupti. Ca promovarea Elenei Udrea in detrimentul altor membri, precum, de exemplu, Monica Macovei, releva ca partidul are nevoie in continuare sa-si traga seva din retelele baronilor locali. Turturica opineaza, pe de alta parte, ca maturarea lui Vasile Blaga si inlocuirea sa cu un membru fidel sefului statului are rolul a-i tine locul cald lui Traian Basescu pentru o eventuala revenire in 2014.
"De ce o alege acum Traian Basescu pe Elena Udrea, si nu pe Monica Macovei? Pentru ca stie precis ca fara reteaua baronilor locali PDL nu mai valoreaza mare lucru. Cu Elena Udrea la sefia partidului, se va putea baza in continuare si pe Falca, si pe "Pinalti", si chiar pe Blaga, care dupa cateva luni de ezitare, dupa un potop de mormaieli si injuraturi, va alege sa ramana in partid", scrie Dan Turturica.
Ce urmareste Traian Basescu?
Editorialista Revistei 22, Andreea Pora, cauta explicatii pentru hotararea "incredibila " a lui Traian Basescu de a-i oferi umarul prezidential Elenei Udrea. Editorialista aminteste de greselile flagrante ale fostului ministru al Dezvoltarii, precum "invartirea linguroiului cu bani" atunci cand gestiona acest domeniu sau de numirea lui Silviu Prigoana drept candidat la alegerile generale. La fel, Andreea Pora marseaza pe ideea ca Elena Udrea la carma PDL va reduce popularitatea formatiunii, deja murdarita puternic, la un nivel dezastruos. Andreea Pora enumera patru posibile scopuri ale lui Traian Basescu, avute in vedere atunci cand o sprijina pe Udrea la sefia PDL: 1.Udrea e aruncata in lupta pentru aparitia ulterioara a altui candidat. 2. Basescu doreste sa revina in fruntea PDL 3. scindarea partidului in doua falii, conduse de Blaga, respectiv Udrea 4. indepartarea fortata a reformistilor (Preda, Macovei s.a), care sa-si creeze o formatiune noua.
Alina Mungiu Pippidi este mai transanta si-l acuza pe Traian Basescu de depasire a cadrului constitutional, prin implicarea sa directa in alegerile din interiorul unui partid. Ea spune ca, daca pana acum cativa ani presedintele garanta ca Elena Udrea nu are calitatile necesare pentru a deveni un om politic de valoare, in prezent "totul e pe fata, sfarsitul ipocriziei si meritocratiei.