Promovarea tinerilor politicieni nu este inca punctul forte al partidelor, in plus, nici junii cu aspiratii politice nu au dovedit, deocamdata, ca sunt apti sa iasa la bataie. Tentativele de genul Victor Ponta sau Daciana Sarbu, ori - de ce nu - Codrut Seres, nu pot fi numite inca "de referinta". Iar in plan local situatia este cu atat mai dramatica. Daca in consiliile locale mai gasesti cateva femei pe care reprezentantii "sexului tare" au gandit ca mai bine le sprijina politic decat sa-si iroaseasca talentele la cratita, nu acelasi lucru se poate spune despre tineri. Ponderea mica de persoane sub - sa zicem - 35 de ani, avansate in functii de conducere este tocmai dovada aprecierii partidelor fata de cei pe care, in campanii, ii folosesc ca mana de lucru pentru lipirea afiselor, strangerea de semnaturi, lipit plicuri si alte asemenea activitati. Comentariul nu este general valabil insa. La Constanta, exista si o echipa care a stiut sa-si promoveze tinerii, pe unii din considerentul ca "promit", pe altii pentru ca... asa a fost sa fie conjunctura. Este vorba despre echipa Mazare, iar lucrul acesta ar trebui sa dea mult de gandit celor care isi doresc sa-si masoare din nou puterile cu actualul primar la viitoarele alegeri locale.

Asadar, echipa Mazare. Multi tineri, recompensati pentru ca au fost... alaturi, cu functii. Asta nu inseamna ca echipa, acum de coloratura social-democrata, a dat deoparte persoanele mai in varsta, ci dimpotriva, profita din plin de experienta si intelepciunea acestora. Un exemplu: Corneliu Dida, deputat PSD. Revenind insa la tineri, PSD are la Constanta, de cand a fost "cooptata" echipa Mazare in partid, si noi lideri la tineret. La Organizatia Judeteana de Tineret - presedinte Radu Babus. Junul social-democrat Radu Babus este directorul Regiei Autonome de Exploatare a Domeniului Public si Privat si este fiul lui Constantin Babus (director cu state vechi de plata in Primaria Constanta, de unde si legatura...). Probabil faptul ca este director al unei Regii atat de importante este si explicatia faptului ca despre actiunile tinerilor de la Organizatia Judeteana noi, unii, nu prea am auzit... In fine, si ca o mica pata de culoare: Radu Babus este acum in PSD, are functie si in partid, si in administratie, dar putini sunt cei care isi mai aduc aminte de faptul ca tanarul nostru a fost, la un moment dat, la fel ca si alti tineri colegi de-ai sai din PSD sau cu functii in administratia locala, in PD. Scurta "idila" dintre Radu Babus si Partidul Democrat s-a consumat cu mult dupa ce Radu Mazare a fost, la randul sau, avansat pe listele PD-ului pentru o functie de parlamentar. Radu Babus a fost membru PD in perioada de dinainte ca Traian Basescu sa-l repuna pe Stelian Dutu sef peste democratii constanteni. De altfel, imediat dupa "mutarea" Dutu, Babus si-a si croit iesirea din PD. Trecand insa peste istorioara presedintelui tinerilor de la judet, PSD are o tanara speranta si la municipiu, despre care, de asemenea, cu greu auzim ca ar da in branci de prea multa activitate pe la partid. Este vorba despre Gabriel Visan, care in schimb se lauda ca ar avea multa activitate... "la birou". La PSD exemplele pot continua, fara a omite, desigur, purtatorul de cuvant al Organizatiei (senioare) Judetene a PSD Constanta: Aurelian Arghir. In acest caz, promovarea a tinut si de interventia actualului vicepresedinte al Consiliului Judetean Constanta, social-democratul (din garda veche) Petre Stanca.

Tinerii din PD, convinsi sa renunte la posturile de consilieri in schimbul promisiunilor ca ajung subprefecti

Lasand deoparte ce-i al PSD-ului si al echipei Mazare, trecem la PD Constanta. Organizatia democrata nu a fost niciodata una tocmai linistita sau preocupata excesiv "sa caute in coarnele" tinerilor cu aspiratii inalte din punct de vedere politic. Ba chiar se poate spune ca s-a mers pe principiul: tinerii sunt buni la lipit afise, dar pentru o cariera politica sau in administratia locala este nevoie de mai multa "coacere". Asa se face ca necoptii din Organizatia de Tineret a PD-ului stau inca la mana indicatiilor seniorilor. Este si cazul, din cate am aflat noi, a tinerilor condusi de junul Mihai Bobe, ale carui initiative s-au impiedicat, parca inevitabil, de lipsa OK-ului de la "centru". Singurii tineri (sau aproximativ tineri) pe care PD a reusit sa ii promoveze sunt deputatul Laurentiu Mironescu si primarul Tudorel Calapod. Alti... tineri mai tineri decat acestia, adica sub 35 de ani, inca asteapta de la o campanie la alta, iar promisiuni, de ce sa n-o spunem, exista. Cum este si cazul lui Mihai Petre, secretar executiv (momentan) in cadrul PD Constanta. Povestea lui Mihai Petre este extrem de amuzanta, cu atat mai mult cu cat acesta si-a depus la partid fisa de militant in vederea unei candidaturi pentru Primaria Constanta. Este clar ca nu va obtine asa ceva, asa cum nici in 2004 n-a fost sa fie sa intre pe un loc eligibil de consilier local municipal. Desi in 2004 se afla pe locul 3 pentru Consiliul Local Municipal Constanta, Mihai Petre a fost nevoit sa se retraga (din anumite considerente si persoane care trebuiau lasate "mai in fata"), dar i s-a promis postul de subprefect. Un post care insa era deja adjudecat de un altul. Asa ca, din iunie 2004, ramas si fara postul de consilier, si fara postul promis de subprefect, Mihai Petre s-a trezit si... somer, situatie rezolvata in mai 2005. Mai norocos in Partidul Democrat pare sa fie Adrian Sponte, care a reusit performanta de a ajunge consilier judetean dupa ce vreo doi dintre seniorii democrati intrati in Consiliul Judetean Constanta si-au dat intalnire cu Dumnezeu. "Avansat" astfel pe lista, tanarul Sponte nu poate decat sa dea sperante si altora precum el...

PNL are grija, cu masura, de tinerii care se agita

Partidul National Liberal. Senzatia nu poate fi decat aceea de disciplina. Dar, si aici, tinerii numai ei stiu cate afise au lipit si cate ore au "indurat" de strans semnaturi, de curatenie in ograda altora s.a.m.d - actiuni, de altfel, normale pentru cei care vor sa ajunga de jos... sus. Semi-voiosi, inainte de Sarbatorile Pascale, tinerii liberali lipeau plicuri cot la cot cu Irina Covacef, consilier judetean, si visau, cel mai probabil sa ajunga precum... Septimiu Bourceanu sau Claudiu Teliceanu de exemplu. Exemplele mentionate au adunat insa "foloasele" unei campanii anteriore. Cel putin in cazul lui Septimiu Bourceanu, sprijinit de partid sa ajunga consilier al ministrului Sanatatii, iar in prezent director al Sanatoriului Balnear Techirghiol, situatia este clara: campania din 2004 si-a spus cuvantul. La fel, probabil, si in cazul Teliceanu - director la Directia pentru Tineret. Sau poate ca a fost "de vina" doar tineretea, cert este ca la PNL se poate. Mai greu, mai cu... masura, dar se poate. Si, sa nu uitam, un actual consilier judetean la un moment dat lider al tinerilor liberali, dar care intre timp a depasit "stadiul": Victor Manea. Mergand mai departe cu promovarea tinerilor de catre partidele politice (indiferent daca respectivii tineri merita sau nu), trebuie spus ca si PRM are exemplele sale - in Consiliul Local Municipal Constanta si... in persoana lui Catalin Boboc, liderul junilor constanteni inregimentati in partidul condus de Corneliu Vadim Tudor. Boboc are aparitii in presa, exprima punctele de vedere ale partidului, se ingrijeste de actiuni ale organizatiei si... probabil ca asteapta o promovare spectaculoasa. Asadar, daca in privinta PSD, PD, PNL sau PRM situatia este cat de cat limpede, cu siguranta ca mai avem de asteptat in ceea ce priveste "misculatiile" celorlalte partide, precum PC, PLD, PNG, PNTCD, UPSC, FER sau PSR. In privinta ultimelor trei, situatia este de inteles - la inceput, procente putine... In privinta PC - boala lunga, schimbari dese de lideri; PLD-ul e putin cam "strans" la mentalitate, in Constanta, tot din cauza liderului; PNG - are lider tanar (deci iata ca aici exista, oarecum, promovarea tinerilor, dar lipseste atuul puterii); PNTCD - lipsa acuta de tineri disponibili sa reactiveze ce a fost odata, demult, acest partid.