Judecarea procesului in cazul Loteria, in care George Copos este acuzat de prejudicierea statului cu peste un milion de euro, a fost suspendata, ieri, dupa ce instanta Inaltei Curti de Casatie si Justitie a hotarit trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala. Avocatii inculpatilor au contestat constitutionalitatea art. 13 din Ordonanta de Urgenta 43/2002, text de lege care stabilieste competenta Directiei Nationale Anticoruptie in privinta infractiunilor de evaziune fiscala cu prejudiciu mai mare de un milion de euro.
Curtea Constitutionala trebuie sa stabilieasca daca acest text de lege incalca prevederea legii fundamentale potrivit careia moneda nationala este leul, iar in textul contestat prejudiciul este stabilit in euro. George Copos a declarat, la iesirea din sala de judecata, ca procurorii fac abuzuri si ca judecatorii sunt corecti si impartiali. "Daca vom judeca toti oamenii de afaceri pentru o operatiune simpla, clara si legala, Romania se va degrada. Am o mare stima pentru judecatori pentru ca respecta litera si spiritul legii", a spus Copos. Instanta suprema a mai hotarit ca Directia Nationala Anticoruptie sa precizeze exact, in scris, in baza carei legi s-a facut incadrarea juridica pentru fapta de evaziune fiscala, avocatii sustinand in sedinta ca in dosar sunt mentionate doua legi.
Dosarul Loteria ramasese la instanta suprema dupa ce, in 10 ianuarie, magistratii au respins, in 10 ianuarie, cererea fostului vicepremier de trimitere a dosarului la Parchetul instantei supreme. Potrivit rechizitoriului, George Copos - patron al echipei Rapid, actionar la firmele Ana Electronic, Ana Group, Ana Hotels, Ana Pan, Ana Teleferic, Ana International, Ana Imep si Switel Corporation - este acuzat de o frauda de peste un milion de euro. In rechizitoriul intocmit de procurorii anticoruptie, se mai arata ca Nicolae Cristea - fost director general si presedinte al Consiliului de Administratie in cadrul Companiei Nationale Loteria Romana - a platit 800.000 de dolari clubului de fotbal Rapid, ca sponzorizari si publicitate, in perioada 1996-1999. Procurorii mentioneaza ca relatia de "afaceri privilegiate" dintre cei doi a inceput cu mult timp in urma, cand Loteria a inceput sa dea ca premii televizoare de la Ana Electronic, unde Copos este actionar. La dosar este anexata si o "schema a relatiilor de afaceri" dintre cei doi, in care mai apar Loteria Romana, Fundatia ProRapid si Clubul Rapid.
Alaturi de George Copos, au fost trimisi in judecata pentru evaziune fiscala Gilio Giuzepe Roza (cetatean roman - actionar la SC Ana Electronic, Ana Group, Ana Pan; administrator unic/director la societatea Rom Tour G.M. Impex si membru fondator al Fundatiei ProRapid) si Stelian-Ioan Ratiu (administrator la firma Transilvania International).
Pentru complicitate la evaziune fiscala, a fost deferit justitiei Nicolae Cristea.