EVZ.ro in formeaza : Adunarea Parlamentara a NATO: Vicepresedintele, critic la adresa scutului antiracheta
Jean Michel Boucheron, vicepresedintele Adunarii Parlamentare a NATO, considera ca sistemul de aparare antiracheta nu serveste securitatii, avand in vedere ca el lasa sa treaca trei sferturi din racheta prin el si opineaza ca un sistem de radare ar fi mai eficient, transmite Agerpres.
‘‘Inteleg ca Romania vrea sa semneze un acord privilegiat cu Statele Unite pentru a-si garanta propria aparare. Personal, cred ca acest sistem de aparare nu serveste securitatii noastre. Toti tehnicienii stiu ca la un atac cu racheta acest sistem lasa sa treaca trei sferturi din rachetele respective. Un asemenea sistem ai zice ca atrage un act de agresiune. Nu inteleg de ce prietenii nostri din SUA exercita asemenea presiuni ca sa instalam un asemenea sistem. Ca sa instalam un sistem de radare, da, foarte bine, macar stim de unde vin aceste rachete. Dar descurajarea este de fapt securitatea adevarata. Daca vor sa ne atace clar, imediat, va exista o reactie nucleara. Ceea ce conteaza nu este sistemul de aparare antiracheta, ci capacitatea de a reactiona, de a raspunde‘‘, a afirmat Boucheron astazi, la lucrarile AP NATO, referindu-se la conceptul de aparare antiracheta.
El a atras atentia ca in momentul actual, in care bugetele sunt foarte stranse, banii ar trebui cheltuiti pe sisteme de arme utile intr-un razboi asimetric.
‘‘Intr-un moment in care bugetele noastre sunt foarte, foarte stranse in ceea ce priveste nivelul financiar ar trebui sa cheltuim banii pe alte sisteme de arme care sa fie mai utile intr-un razboi asimetric, care este o posibilitate astazi. Parerea mea personala este ca acest sistem antiracheta este ineficient din punct de vedere militar. Exista alte sisteme mai eficace, mai eficiente si mai relevante in domeniul militar. Acum 25 de ani, prietenii nostri americani, au incercat sa ne traga in acel scenariu - Razboiul Stelelor. Se face acum aceeasi incercare. As vrea ca prietenii din SUA sa coopereze cu Europa intr-o maniera mai utila‘‘, a punctat Boucheron.

Reactie politica, dar si tehnica

In replica la afirmatiile acestuia, secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu a tinut sa precizeze ca sistemul de aparare antiracheta nu poate fi transformat din unul defensiv in unul ofensiv, raspunde la riscuri reale si permite o reactie corespunzatoare atat din punct de vedere politic, cat si tehnic.
‘‘Acest sistem nu are nimic cu vechiul sistem. (...) Acest sistem este mai avansat, mai precis decat toate celelalte sisteme folosite anterior. Chiar faptul ca in septembrie 2009 presedintele Obama a modificat abordarea administratiei anterioare in ceea ce priveste interceptoarele de sol (...) s-a bazat pe aceasta idee. Pe de o parte, caracteristicile amenintarii sunt altele decat cele evaluate anterior, riscul vine din partea unor rachete cu raza scurta si medie, nu intercontinentale. (...) Pe de alta parte, vad un avantaj important in dezvoltarea unui sistem antiracheta din punct de vedere politic. As spune ca sistemul antiracheta este de fapt un sistem defensiv, si nu ofensiv. Nu poate fi transformat intr-un sistem ofensiv si asta demonstreaza ca Alianta, aliatii, se concentreaza pe ceea ce este de fapt esenta NATO - apararea colectiva legitima. Un sistem care este pur defensiv si care raspunde la niste riscuri reale. Un asemenea sistem ne permite o reactie corespunzatoare din punct de vedere politic si tehnic‘‘, a sustinut secretarul de stat.